MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Yemek ve Din: Yemeğin Dini Simgesel Anlamları Üzerine Bir İnceleme

dc.contributor.authorGürhan, Nazife
dc.date.accessioned14.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-16T20:46:09Z
dc.date.available14.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-16T20:46:09Z
dc.date.issued2017
dc.departmentMAÜ, Fakülteler, Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümüen_US
dc.description.abstractFiziksel bir ihtiyaç olan yemek, içerdiği kültürel ve dini kodlarla bireylerin kimlik inşasında önemli bir unsur olmasının yanı sıra toplumların her alanına sirayet ederek şekillenmesine neden olmakta, taşıdığı dini simgesel anlamlarla bireylerin beslenme/yemek kültürünün oluşmasını sağlamaktadır. Ayrıca farklı dine inananlarla arasındaki simgesel sınırın çizilmesinde dinin yemek üzerindeki etkisinin başrolde yer aldığı da görülmektedir. Din, yemeği insanın dünyayla ilişkisinin başlangıç noktasına koymakta, inanç sisteminin inşasında dinsel kimlik aracı haline getirmekte ve inananlarına da vaat ettiği cennette mükâfatlandırma aracı olarak sunmaktadır. Bu çalışmada yaşamın her alanında kendini hissettiren bir olgu olarak dinin -İslam dini özelinde- toplumların yemek kültürünü etkilemesi bağlamında bireylerin yemek/gıda tercihlerini nasıl etkilediği ve dinin beslenme üzerinden inanç sistemini nasıl kurduğu ele alınmıştıren_US
dc.description.abstractFood which is a physical necessity is an important element in the identification of individuals with the cultural and religious codes. It is shaped by spreading to all spheres of society. The meal provides food culture of the individuals with the religious symbolic meanings it carries. Moreover, the influence of religion on food is seen as the main role of drawing symbolic boundaries between different religious believers. Religion puts food at the beginning of the relationship of people with the world. In addition, food is transformed into a religious identity tool in the belief system and it is presented as a means of rewarding in the heaven promised to its believers. This study examines the influence of religion on the food cultures of individuals. In this study, the relationship between nutrition and religion and the belief system that emerged as a result of it has been discussed in specifics Islamen_US
dc.identifier.endpage1223en_US
dc.identifier.issn2147-1185
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage1204en_US
dc.identifier.trdizinid245597
dc.identifier.urihttps://trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpRMU5UazNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/1758
dc.identifier.volume6en_US
dc.indekslendigikaynakTR-Dizinen_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofİnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryDergien_US]
dc.subjectSosyal Bilimler Tarihien_US
dc.titleYemek ve Din: Yemeğin Dini Simgesel Anlamları Üzerine Bir İncelemeen_US
dc.title.alternativeFood and Religion: A Study on The Religious Symbolic Meanings of Fooden_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
a73743f2-e910-4f19-b04e-8323786e8c4c.pdf
Size:
654.6 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Araştırma Makalesi