MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Effect of Silver Nanopowder Addition on Mechanical Properties of Silver-Copper Alloy Used in the Jewellery Industry

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

SAGE Publications Ltd

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Jewelery and Jewelry Design / Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü
2014-2015 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü açılmıştır. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü öğrenim süresi 4 yarıyıl olup, eğitim dili Türkçe’ dir. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü eğitim-öğretimde doğal olarak ana vatanı Midyat olan unutulmaya yüz tutmuş, usta sayısının gün geçtikçe azaldığı telkari gümüş işlemeciliğine yoğunlaşmıştır. Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü öğrencileri, atölye derslerinde bir yandan mesleğin gereği olan temel bilgi ve becerileri kazanırken, gözlem yapabilme, çözümleme ve yaratıcılığını açığa çıkaracak gerekli sanat eğitimini alabileceklerdir. Öğrencilerin, sanatsal düşünme boyutunu yakalayabilmeleri, yöntem oluşturabilmeleri, teknik ve tasarım çalışmalarında alana yönelik teorik ve pratik tüm bilgi ve beceriyi kazanabilmeleri, bu süreç içerisinde öğrencilerin üretme yeteneği ve kişiliği çizgisinde özgün tasarım dilini oluşturabilmeleri sağlanacaktır. Ülkemizde var olan milli servetlerin korunması ve bunların çoğaltılarak kültürümüzün yayılması önem taşımaktadır. Özellikle el sanatlarında geniş bir yelpazeye sahip olan bölgemiz bu değerlerin özünü kaybetmeden modernize edilmesi ve sonra ki nesillere aktarılması için nitelikli, eğitimli gönüllülere ihtiyaç duyulmaktadır. Bölümün amacı alanında eli becerikli ustalar yetiştirmenin yanı sıra toplum ve sanat konularında da entelektüel bir çabanın gereğine inanan, tasarıma aşık bireyler yetiştirmek, özellikle yöresel el sanatlarımızdan olan kuyumculuk ve takı tasarımı bünyesinde telkâri yapımı ve üretimi gibi geleneksel el sanatlarımızın örneklerini belgeleyecek ve üretilen bilgiyi günümüz teknolojisine aktaracak nitelikte iş gücü yetiştirmektir. Aynı zamanda amacımız, kendi telkari atölyelerini kuracak, üretim yapabilecek veya mevcut telkari atölyelerinde eğitim verebilecek, kendine güvenen, kalifiye telkari ustalarını ülke ekonomisine kazandırmaktır. Bilgisayar Destekli Takı Tasarımı dersinde bilgisayarda takı çizme tekniklerini öğrenirken Takı Tasarımı dersinde ise karakalem ve boya kalemlerini de kullanarak öğrenci uygulamak istediği takıyı kağıda çizmeyi öğrenecektir. Yöresel Takı Uygulamaları dersinde Telkari yapım aşamalarını uygulayarak öğrenirken Çağdaş Takı Uygulamaları dersinde Telkari takı yapım tekniklerini, dönemin takı modası ile harmanlayarak her yaştan bireye hitap edecek takı uygulamaları fırsatı bulacaktır. Takı Sanat Tarihi dersinde Mısır, Hindistan, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı vs. takılarını incelerken Kişiye Özel Takı Tasarımı dersinde diğer tüm derslerin de desteğiyle edinilmiş bilgi ve becerileri kullanan öğrenci özel tasarımlar yapmaya ve üretmeye hazırdır. Programda 5 Öğretim Görevlisi görev yapmaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

In this research, silver nanopowder (at rates of 0%, 0.5%, 1%, 1.5% and 2%) was added to 925-carat silver-copper alloy used in manufacturing silver jewellery to increase its durability and to observe its mechanical properties occurred. In this context, different mechanical tests (tensile, bending and hardness) were performed on exclusively produced silver-copper alloys. Moreover, mechanical simulation tests were conducted via ANSYS software using the data obtained from the experimental results. In the tensile tests, it was observed that the use of nanopowder at the rates of 0.5% and 1% positively affected the tensile strength and strain values, while when the nanopowder rate exceeded 1%, both parameters were negatively affected. According to tensile test results, the ductility of the alloy material decreases as the rates of nanopowder addition rise. In the bending tests, it was observed that the addition of 1% nanopowder increased the bending strength significantly; however, other addition rates had a negative effect. Hardness measurements showed that the 1% nanopowder ratio had a much higher effect (in terms of increasing the hardness value) on the hardness value than 0.5%, 1.5% and 2% nanopowder ratios. In order to verify the numerical analysis model, the results of both experimental and numerical analyses were compared. The success of numerical modelling was found to be ∼96% in terms of both tensile strength and displacement. Many methods are used in the jewellery industry, especially in silver jewellery. To easily shape the material to be used in filigree, repousse, and tattoo techniques, the material must be somewhat soft and pliable. Therefore, if production is carried out using these techniques, it is not advisable to add large amounts of nanopowder to the alloy. Furthermore, adding quite low amounts (0.1%, 0.5% etc.) of nanopowder to the silver-copper alloy will provide efficient results in shaping-based production techniques. © IMechE 2025.

Description

Keywords

Bending Strength, Hardness, Nanopowder, Nanotechnology, Silver Jewellery, Silver-Copper Alloy, Tensile Strength

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q3

Scopus Q

Q2

Source

Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part E: Journal of Process Mechanical Engineering

Volume

Issue

Start Page

End Page