Examination of the Inhibition Effect of Extracts of Berberis crataegina Fruit on Elastase, Xanthine Oxidase, Tyrosinase, and Calcium Oxalate Crystal

dc.contributor.author Ercan, Leyla
dc.date.accessioned 2025-07-15T19:19:40Z
dc.date.available 2025-07-15T19:19:40Z
dc.date.issued 2025
dc.description.abstract Çeşitli bitki ve bitki kısımlarının enzimler ve böbrek taşları üzerindeki etkisi üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Kalsiyum oksalat kristali, idrar sistemine zarar veren böbrek taşlarının ana bileşenidir ve hem cerrahi operasyonlara hem de maddi sıkıntılara neden olabilir. Ayrıca bazı enzimlerin aşırı çalışması birçok sağlık sorununa yol açabilir. Örneğin ürik asit kristallerinin birikmesinden kaynaklanan hiperürisemi de dahil olmak üzere birçok hastalık, ksantin oksidaz enziminin aşırı aktivitesinden kaynaklanabilir. Ayrıca cilt yaşlanmasına karşı koruma sağlayan araştırma alanlarından biri de elastaz aktivitesinin azaltılmasıdır. Gıda ve kozmetik alanında da tirozinaz enzimini baskılayarak pigmentasyonun önlenmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu nedenle aşırı aktivitesi çeşitli rahatsızlıklara neden olan bu enzimlerin inhibitörü olarak kullanılabilecek bitkisel ilaçlar dikkat çekmektedir. Bu çalışmada Berberis crataegina'nın iki farklı meyve ekstresinin (metanol ve etanol) kalsiyum oksalat kristalleri ve ksantin oksidaz, elastaz ve tirozinaz enzimleri üzerindeki in vitro inhibisyon etkisi araştırıldı. Ayrıca monomerik antosiyaninlerin miktarı ve toplam fenolik ve flavonoid içerikleri de değerlendirildi. B. crataegina meyvesinin her iki ekstrenin de kalsiyum oksalat kristallerinin oluşumunu engellediği gözlendi. Bununla birlikte, etanol ekstresinin, ksantin oksidaz, elastaz ve tirozinaz enzimlerini inhibe etmede metanol ekstresinden daha iyi performans gösterdiği bulunmuştur. Tüm bu özellikleri nedeniyle B. crataegina meyvesi gıda, kozmetik ve sağlık uygulamalarında etkin bir şekilde kullanılabilecek doğal kaynaklardan biridir. en_US
dc.identifier.doi 10.35414/akufemubid.1504102
dc.identifier.issn 2149-3367
dc.identifier.uri https://doi.org/10.35414/akufemubid.1504102
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1300022/examination-of-the-inhibition-effect-of-extracts-of-berberis-crataegina-fruit-on-elastase-xanthine-oxidase-tyrosinase-and-calcium-oxalate-crystal
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/9112
dc.language.iso en en_US
dc.relation.ispartof Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Examination of the Inhibition Effect of Extracts of Berberis crataegina Fruit on Elastase, Xanthine Oxidase, Tyrosinase, and Calcium Oxalate Crystal en_US
dc.title.alternative Berberis Crataegina Meyve Ekstraktlarının Elastaz, Ksantin Oksidaz, Tirozinaz ve Kalsiyum Oksalat Kristali Üzerindeki İnhibisyon Etkisinin İncelenmesi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional Ercan, Leyla
gdc.description.department Artuklu University en_US
gdc.description.departmenttemp Mardin Artuklu Üniversitesi en_US
gdc.description.endpage 38 en_US
gdc.description.issue 1 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.startpage 26 en_US
gdc.description.volume 25 en_US
gdc.description.wosquality N/A
gdc.identifier.trdizinid 1300022

Files