MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Fusarium spp. associated with crown and root rot in Azerbaijan and Kazakhstan

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
Tüm dünyada olduğu kadar ülkemiz tarımında da uygulanmakta olan bazı etmenler ( hormon uygulaması,kimyasal ilaç ya da organik olmayan gübre kullanımı vs.) sonucunda insanlar ,gıda hammaddelerinin basında gelen tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine değin daha bilinçli ve duyarlı olmaya yönelmişlerdir. Yüksekokulumuzun Organik Tarım programında öğretim süresi iki yıl olup 2011-2012 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının a)Çay Teknolojisi, b)Genel Ziraat , c)Makine (Tarım Meslek Lisesi), d) Makine (Tarım Teknolojisi), e)Peyzaj, f)Süs Bitkileri, g)Tarım , h)Tarım Teknolojisi, i)Ziraat alanlarından mezun olanlar ; Organik Tarım programına sınavsız yerleşmek için müracaat edebileceklerdir. Diğer lise mezunları ise YGS-6 puanıyla yerleşebilirler. Organik Tarım programı her sene 30 öğrencilik kontenjan ile öğretime devam edecek olup, teori ve pratiğe dayalı iki yıllık eğitim sonunda mezun olanlara “Organik Tarım Teknikeri “unvanı verilecektir. Mezun olan öğrencilerimiz isterlerse ,Dikey Geçiş Sınavına (DGS) katılarak basarili olmaları durumunda Lisans düzeyinde ( Ziraat Mühendisliği ) eğitimlerine devam etme şansına da sahiptirler. Kızıltepe Meslek Yüksekokulu binası ; Mardin- Artuklu İlçemiz sınırlarında olup, 2 katli bahçeli bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.İlçeler garajından sürekli olarak minibüs seferleri vardır.Öğlen yemeği ihtiyacı, fiş karşılığında yemekhaneden karşılanmaktadır. Organik Tarım Programında önlisans düzeyinde halen 11 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretim verilmektedir

Journal Issue

Events

Abstract

Little is known about the distribution and prevalence of pathogens of underground parts of winter wheat in Azerbaijan and Kazakhstan. In this study, a detailed survey study was conducted to assess the distribution of pathogen the country to generate information and understand disease dynamics, as well as to test the pathogenicity of the obtained species on a susceptible wheat cultivar.Wheat (Triticum spp.) is a primary source of calories and protein (Shiferaw et al. 2013), grown on 219 million ha and yielding 760.9 million tons (FAOSTAT 2022). Bread wheat (Triticum aestivum L.) and durum wheat (T. durum Desf.) provide a major contribution to the diets of humans and livestock in Azerbaijan and Kazakhstan, with an average annual production of about 1.82 million tons in a planted area of about 0.59 million ha and with 14.3 million tons produced on 12.1 million ha, respectively. Especially, Kazakhstan’s wheat yield (1182.5 ton/ha) falls far short of the global average (3474.4 ton/ha) due to biotic and abiotic stressors.The complex fungal species attacking the crown and root tissues of wheat causes a serious problem, including damping-off, blight, necrosis, and dry rotting of the root, crown, sub-crown, and lower stem tissues, along with wilting and stunting of seedlings and mature wheat plants (Bockus et al. 2010), resulting in significant yield reductions in the major wheat-producing regions of the world (Gonzalez and Trevathan 2000).Template DNA was extracted from 50–100 mg of fungal powder using a DNeasy Blood and Tissue Kit (Qiagen, Hilden, Germany) according to the manufacturer’s instructions. The translation elongation factor 1- alpha (EF1-α) gene and the internal transcribed spacer (ITS) region of ribosomal DNA were amplified with EF1/EF2 (O’Donnell et al. 1998) and ITS1/ITS4 (White et al. 1990) primer sets, respectively.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

8th International Cereal Nematodes Symposium (ICNS)

Volume

Issue

Start Page

303

End Page

312