MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Evaluation of inhibitory effect some bicarbonate carbonate salts against Neoscytalidium dimiatum

Thumbnail Image

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
Tüm dünyada olduğu kadar ülkemiz tarımında da uygulanmakta olan bazı etmenler ( hormon uygulaması,kimyasal ilaç ya da organik olmayan gübre kullanımı vs.) sonucunda insanlar ,gıda hammaddelerinin basında gelen tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine değin daha bilinçli ve duyarlı olmaya yönelmişlerdir. Yüksekokulumuzun Organik Tarım programında öğretim süresi iki yıl olup 2011-2012 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının a)Çay Teknolojisi, b)Genel Ziraat , c)Makine (Tarım Meslek Lisesi), d) Makine (Tarım Teknolojisi), e)Peyzaj, f)Süs Bitkileri, g)Tarım , h)Tarım Teknolojisi, i)Ziraat alanlarından mezun olanlar ; Organik Tarım programına sınavsız yerleşmek için müracaat edebileceklerdir. Diğer lise mezunları ise YGS-6 puanıyla yerleşebilirler. Organik Tarım programı her sene 30 öğrencilik kontenjan ile öğretime devam edecek olup, teori ve pratiğe dayalı iki yıllık eğitim sonunda mezun olanlara “Organik Tarım Teknikeri “unvanı verilecektir. Mezun olan öğrencilerimiz isterlerse ,Dikey Geçiş Sınavına (DGS) katılarak basarili olmaları durumunda Lisans düzeyinde ( Ziraat Mühendisliği ) eğitimlerine devam etme şansına da sahiptirler. Kızıltepe Meslek Yüksekokulu binası ; Mardin- Artuklu İlçemiz sınırlarında olup, 2 katli bahçeli bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.İlçeler garajından sürekli olarak minibüs seferleri vardır.Öğlen yemeği ihtiyacı, fiş karşılığında yemekhaneden karşılanmaktadır. Organik Tarım Programında önlisans düzeyinde halen 11 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretim verilmektedir

Journal Issue

Events

Abstract

Neoscytalidium dimidiatum, a member of the Botryosphaeriaceae family, has emerged as a significant pathogen causing canker and blight diseases in various fruit trees, field crops, park and forest trees, and other hosts. Neoscytalidium dimidiatum is the only recognized species within the genus, with the other two previously recognized species, N. novaehollandiae and N. orchidacearum. There is no suggested chemical control method against Neoscytalidium. In this study, we evaluated the inhibitory effect of some salts on the mycelial growth, germ tube elongation and conidial germination of the N. dimidiatum isolate phylogenetically clustered with the isolates previously recognized as N. novaehollandiae. The antifungal effects of the salts were determined at 0.125, 0.25, 0.5, 1.0 and 2.0% (w/v) concentrations of salts in vitro conditions. Statistically, differences were observed between the inhibitory effects of six salts on the parameters at P ≤ 0.05. The 0.25% and higher concentrations of the ammonium bicarbonate and ammonium carbonate salts completely inhibited mycelial growth, germ tube elongation and conidial germination. Potassium and sodium bicarbonate salts in the highest concentration (2.0%) were able to decrease the mycelial growth, germ tube elongation and conidial germination with the rates of 95.58%-95.58%, 95.05%-95.76% and 77.44%-82.91%, respectively. In addition, potassium and sodium carbonate were able to completely inhibit investigated factors of the pathogen at 2.0% and 1.0% concentrations, respectively. The minimum inhibition concentration values of the ammonium bicarbonate, potassium carbonate and sodium carbonate varied between 0.25% and 2.0%. The minimum fungicidal concentration values of the ammonium carbonate and bicarbonate also ranged between 0.25% and 1.0%. As a result, this study showed that salts of carbonate and bicarbonate could be recommended to manage diseases caused by N. dimidiatum.

Description

Keywords

Antifungal effect, salts, Neoscytalidium dimidiatum

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

International Symposium on Microorganisms and The Biosphere

Volume

1

Issue

1

Start Page

51

End Page