MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Yeniden İşlevlendirilen Endüstri Yapılarında Cam Malzeme Kullanımı Üzerine Bir İnceleme

Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Güven Plus Grup A.Ş. Yayınları

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Yaşadığı dönemin izlerini taşıyan, üretim ve yaşam biçimine ilişkin bilgi aktaran endüstri yapıları,zamana bağlı değişimler ve teknolojik gelişmeler ile birlikte günümüz ihtiyaçlarına cevap verememekteve kullanım dışı kalabilmektedir. Bunun bir sonucu olarak yapıların yeni bir işlev ile kullanılması veböylece yaşayan mekanlar haline getirilmesi (yeniden işlevlendirilmesi), endüstri yapılarının korunmasıadına sıklıkla uygulanan bir koruma stratejisidir. Yeniden işlevlendirilen tarihi yapıların restorasyonçalışmalarında çağdaş bir malzeme olarak cam kullanımı, şeffaf ve yapının özgün karakterine saygılı birmalzeme olması nedeniyle günümüzde sıklıkla tercih edilen bir çözümdür. Çalışmada yeniden işlevlendirme ve restorasyon uygulamalarında cam malzemenin kullanımı endüstri yapıları özelinde ele alınmaktadır. Bu kapsamda Türkiye'de önemli kültürel ve tarihi değerleri barındıran endüstri yapılarınınyeniden restorasyonu sırasında cam kullanımını ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu kapsamda çalışmaiki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada yeniden işlevlendirilen endüstri yapılarında cam malzeme kullanımına ilişkin kuramsal alt yapı oluşturulmuş ve konuya ilişkin literatürde yer alan çalışmalar incelenmiştir. İkinci aşamada ise Türkiye’de yeniden işlevlendirilerek kullanılan tarihi endüsri yapıları araştı-rılmış ve bu kapsamda literatürde sıklıkla karşılaşılan 6 yapı incelenmiştir. İncelenen yapıların eski veyeni işlevlerine, konumlarına, yapım yıllarına ilişkin veriler ile birlikte; yeniden işlevlendirme ve restorasyon uygulamaları sırasında camın kullanıldığı yerler ve kullanım amaçları ortaya konmuştur. Sonuçolarak cam kullanımı; özgün yapı malzemesi ile uyum göstermesi, çoğunlukla yapılan müdahaleleringeri dönüştürülebilir olması, mekansal bütünlüğe engel olmaması gibi özellikleri sayesinde endüstri yapılarının restorasyonu sırasında sıklıkla tercih edildiği görülmüştür.

Description

Keywords

Endüstri Yapıları, Yeniden İşlevlendirme, Cam, Restorasyon

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

6. Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Kongresi

Volume

Issue

Start Page

279

End Page

286