MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Diyarbakır ve Mardin'deki Kültürel Mirasın Korunmasında Hikâye Anlatısının Rolü

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Tez çalışması; kültürel miras kavramının tarihsel gelişimini, korunması ve aktarımı süreçlerini inceleyerek Mardin ve Diyarbakır şehirlerindeki kültürel miras unsurlarını hikâyeler üzerinden ele almaktadır. Çalışma, kültürel mirasın tanımı, somut ve somut olmayan unsurları ile yönetim süreçlerini kavramsal çerçeve içerisinde açıklamaktadır. Aynı zamanda hikâye ve anlatı kavramları arasındaki farklılıklar, hikâyelerin tarihsel gelişimi ve kültürel miras aktarımındaki önemi detaylandırılmaktadır. Mardin ve Diyarbakır'ın coğrafi, tarihi ve kültürel özellikleri incelenmiş; bu şehirlerde bulunan kaleler, camiler, medreseler, evler, kiliseler ve antik kentler gibi somut miras unsurları ile el sanatları, müzik, folklor ve yemek kültürü gibi somut olmayan miras unsurları analiz edilmiştir. UNESCO Dünya Mirası Listesi ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ndeki yerleri, her iki kentin küresel kültürel miras içindeki önemini vurgulamaktadır. Tez çalışması sonucunda, Mardin ve Diyarbakır'ın somut ve somut olmayan kültürel miras unsurları karşılaştırılarak her iki şehrin benzersiz kültürel değerleri ile ortak yönleri ortaya konmuştur. Çalışma, kültürel mirasın hikâyeler yoluyla aktarımının bu zenginliklerin sürdürülebilirliği açısından önemini vurgulamaktadır.
The thesis examines the historical development of the concept of cultural heritage, its protection and transmission processes, and discusses the cultural heritage elements in the cities of Mardin and Diyarbakır through stories. The study explains the definition of cultural heritage, its tangible and intangible elements and management processes within the conceptual framework. It also details the differences between the concepts of story and narrative, the historical development of stories and their importance in cultural heritage transmission. The geographical, historical and cultural characteristics of Mardin and Diyarbakır are examined; tangible heritage elements such as castles, mosques, madrasas, houses, churches and ancient cities and intangible heritage elements such as handicrafts, music, folklore and food culture are analyzed. Their placement on the UNESCO World Heritage List and the UNESCO Intangible Cultural Heritage List emphasizes the importance of both cities in global cultural heritage. As a result of the thesis study, the unique cultural values and commonalities of Mardin and Diyarbakır are revealed by comparing the tangible and intangible cultural heritage elements of both cities. The study emphasizes the importance of the transmission of cultural heritage through stories for the sustainability of these riches.

Description

Keywords

Mimarlık, Architecture

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

177