MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Tektipleşen dünyaya sanatın tepkisi

Thumbnail Image

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Tektipleşen Dünyaya Sanatın Tepkisi adlı bu çalışmada, günümüzde giderek artan küreselleşmenin neden olduğu toplumsal tektipleşme durumu ele alınmaktadır. Bu durumun sebepleri ve sonuçları incelenirken, aynı zamanda bazı sanatçıların yaptığı çalışmalar aracılığıyla sanatlarına nasıl yansıdığı açıklanmaktadır. 1. Dünya savaşı ve sanayi devrimi sonrası değişen dünya konjonktürü, insanlığın varoluşundan bu yana var olan tektipleşme eğilimine ivme kazandırmıştır. Sanayi devriminin etkisiyle değişen yaşam şartları ve küreselleşmenin de etkisiyle insanlık kapitalist çağın tüketim nesnesi olmaktan kaçamamıştır. Tekbiçimcilik, modernitenin getirdiği bir anlayış olarak ortaya çıkmış ve toplumda kültürel farklılıkları azaltarak sosyal düzeni sağlamanın yöntemi olmuştur. Bu nedenle, insanlar arasındaki benzerliklerin artması ve farklılıkların azalması kabul edilebilir bir norm haline gelmiştir. Kendi kültürel değerlerinden uzaklaşan ve modernite gereği bireyselleşmeyi çıkar sayan insan, yalnızlaşırken benzeştiğinin farkına varmaksızın bütünün ufak, değersiz bir parçası olmayı kabul etmiştir. Böylece yeni doğan tektip toplumlar, eğlence anlayışlarının, değerlendirdikleri boş zamanlarının, sohbetlerinin, amaçlarının ve hatta güzellik anlayışlarının ne kadar benzer olduğunu dert etmeden merkezinde olduklarını sandıkları bir sanrı dünyasında yaşamaya devam etmiştir.
In this study called "Art's Reaction to the Uniformed World", the similarity and uniformization of societies as a result of the globalizing world, its causes, results and how it is reflected in our lives are exemplified and explained by the works of some artists. The changing world conjuncture after the 1st world war and the industrial revolution has accelerated the trend of uniformization that has existed since the existence of humanity. The situation of homogenization accelerated by the effect of the industrial revolution has reached uniformity as a result of imitation or manipulation, and humanity could not escape from being the object of consumption of the capitalist era with the effect of the globalizing world. The understanding of uniformity that emerged with modernity has become a method of removing cultural differences and ensuring social order by making individuals look like each other. As a result, this state of "sameness" has now turned into a normal humanity. A person who distances himself from his own cultural values and regards individualization as a justified interest as a requirement of modernity, has accepted to be a small, worthless part of the whole without realizing that he is alike while being alone. Thus, the newly born uniform societies continued to live in a world of delusion, which they thought was at the center, without worrying about how similar their understanding of entertainment, leisure time, conversations, goals and even their understanding of beauty were.

Description

Keywords

Güzel Sanatlar, Fine Arts, Güzel sanatlar, Fine arts

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

88