MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Teftâzânî'nin Şerhu Tasrîfi'z-Zencânî adlı eserinde geçen şiirlerin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalışmada, Teftâzânî'nin (ö.792/1390) yaşadığı dönem, hayatı ve ilmî kişiliğiyle ilgili önemli bilgiler verilmiştir. Onun, Sarf ilmine dair şaheser bir biçim ve iyi bir üslupla kaleme aldığı Şerhu Tasrîfi'z-Zencânî isimli eserinde sarf kuralların ispatında şahid olarak getirdiği şiirlerin tespiti ve onların istişhâd yönleri geniş bir şekilde ele alınıp incelenmiştir. Çalışmamız, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında; İstişhad kavramı ve istişhad kaynakları ele alınmıştır. Birinci bölümde; Teftâzânî'nin yaşadığı dönem, hayatı, ilmî kişiliği, hocaları, öğrencileri, eserleri ve Şerhu Tasrîfi'z-Zencânî adlı eserinin adı, yazılış gayesi, ihtiva ettiği konular ve istişhâd metodu incelenmiştir. İkinci bölümde ise Teftâzânî'nin Şerhu Tasrîfi'z-Zencânî adlı eserinde, Sarf kuralların ispatında istişhâd ettiği şiirlerin tespiti ve onların istişhâd yönleri tafsilatlı bir şekilde ele alınıp incelenmiştir.
In this study, important information about the period, lifetime and scientific personality of Teftâzânî (ö.792/1390) has been given. It has been handled and investigated that the determination of the poems he wrote as a witness in the proof of the rules of the sarf and their istishhad aspects in his work named Şerhu Tasrîfi'z-Zencânî that he wrote in a perfect literary style in detail. The study consists of an introduction and two parts. The concept istishhad and the sources of istishhad has been handled in the study. In the first section, it has been investigated that the period, lifetime, scientific personality, scholars, students, works of Teftazani, and the name of his work, the purpose of writing, content and istishhad method in his work named Şerhu Tasrîfi'z-Zencânî. In the second part, it has been examined that the determination of the poems istishhad in proof of the rules of Sarf, and the istishhad aspects of his poems in detail.

Description

Keywords

Dilbilim, Linguistics

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

110