MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Ortaokul öğrencilerinin hibrit eğitime ilişkin görüşlerinin incelenmesi

Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Educational Sciences / Eğitim Bilimleri Bölümü
Eğitim Bilimleri Bölümü, eğitim ve öğretim hizmetleri bağlamında lisansüstü eğitim programları yoluyla bilim uzmanlığı derecesi sunmakta, uzmanlık adayları bu dereceye tezli, tezsiz, birinci öğretim ve ikinci öğretim gibi çeşitli öğretim seçeneklerini kullanarak erişebilmektedirler. Bölümümüz ayrıca çok sayıda lisans mezununu Pedagojik Formasyon Sertifika Programı dahilinde eğiterek mezunlara ‘öğretmen adayı’ yetkisi, bilgisi ve becerisi kazandırmıştır. Bölümümüzün zengin kadrosu, söz konusu sertifikasyona dair Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu tarafından yakın gelecekte öngörülmesi beklenen yeni öğretmen adayı yetiştirme yöntemlerini uygulayabilecek niteliğe sahiptir. Eğitim Bilimleri Bölümümüz, bugüne kadar gerçekleştirdiği çok sayıda bilimsel ve akademik çalışma yoluyla bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda eğitim süreçlerinin niteliğinin artırılmasına katkıda bulunmuştur. Avrupa Birliği, Millî Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi paydaşlar ile personel eğitimi, beceri kazandırma eğitimi, okullarda katılım ve niteliğin artırılması gibi başlıklarda proje faaliyetleri yürütülmüş, ulusal ve uluslararası kapsamda çok sayıda bilimsel eser üretilmiş ve eğitim sorunlarının araştırılması ve bu sorunlara çözüm bulunması adına çok sayıda bilimsel toplantıya katılım sağlanmıştır. Bölümümüzün güçlü akademik yapısı, söz konusu çalışmaların gelecekte nitelik düzeyi daha da artırılarak gerçekleşeceği yönünde önemli bir fırsat tanımaktadır. Bölümümüzde eğitim görmek isteyen öğrencileri ve bölümümüz ile işbirliği kurmak isteyen tüm paydaşları nitelikli, kurumsal, saygın, akademik ve bilimsel süreçlerin önemli bir paydaşı olmaya davet ediyoruz.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalışma, ortaokul öğrencilerinin hibrit eğitime ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmak amacı ile yapılmıştır. Araştırmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma evrenini Mardin ili Artuklu ilçesinde 2021-2022 yılı ikinci döneminde eğitim öğretim gören toplam 998 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmanın nicel bölümünde araştırmacı tarafından geliştirilen Hibrit Eğitim Modeli Görüş Ölçeği, nitel bölümünde ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel bölümün analizinde SPSS paket programından yararlanılmış, nitel bölümün analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin hibrit eğitimin avantajları ile hibrit eğitimin sosyal ilişkilere ve hayat kalitesine etkisi konusunda kararsız oldukları, hibrit eğitim modelini tercih etmedikleri tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan çeşitli karşılaştırmalarda okul türü, sınıf düzeyi, anne ve baba eğitim durumu, kardeş sayısı ve ailenin gelir düzeyine göre bu görüşlerin anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Bunlara göre farklı özelliklere sahip öğrencilerin birbirine yakın ve kararsız düzeyde oldukları görülmüştür. Ancak cinsiyet ve dijital kaynaklarda geçirilen süreye göre öğrencilerin görüşleri anlamlı farklılık göstermektedir. Erkek öğrenciler ve teknolojide geçirdiği süre daha fazla olan öğrenciler, hibrit eğitime yönelik daha olumlu bir yaklaşıma sahiptirler. Ayrıca araştırmada öğrencilerin, hibrit eğitimin avantaj ve dezavantajları, uygulamada yaşadıkları zorluklar ve önerileri ile ilgili görüşleri çalışmada detaylı olarak sunulmuştur.
This study was conducted with the aim of revealing secondary school students' views on hybrid education. Mixed research model was used in the research. And, the population of the research consists of a total of 998 secondary school students studying in the 2 nd semester of 2021-2022 in the Artuklu district of Mardin. In the quantitative part of the study, the Hybrid Education Model Opinion Scale, developed by the researcher, and in the qualitative part, a semi-structured interview form was used. SPSS was used in the analysis of the quantitative part, and the content analysis method was used in the analysis of the qualitative part. As a result of the research, it was determined that the students were undecided about the advantages of hybrid education and the effect of hybrid education on social relations and quality of life, and they did not prefer the hybrid education model. In addition, in various comparisons made, it was determined that these views did not differ significantly according to the type of school, grade level, education level of the parents, the number of siblings and the income level of the family. According to these, it was seen that students with different characteristics were close to each other and were at an undecided level. However, students' opinions differ significantly according to gender and time spent in digital resources. Male students and students who spend more time in technology have a more positive approach to hybrid education. In addition, the students' views on the advantages and disadvantages of hybrid education, the difficulties they experienced in practice and their suggestions were presented in detail in the study

Description

Keywords

Eğitim ve Öğretim, Education and Training

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

172