Mardin Yemek Kültürünün Beslenme ve Sağlık Açısından Değerlendirilmesi

No Thumbnail Available

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Mardin Artuklu Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Journal Issue

Abstract

a) Amaç: Bu bölümün amacı, Mardin yemek kültürü ile kronik sağlık problemleri arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmektir. b) Bulgular: Mardin yemek kültüründe protein ve karbonhidrat çok geniş yer tutmaktadır. Vitamin ve mineral içeren ve lifli yiyecekler ise yeterince alınmamaktadır. Bu nedenle beslenmeye bağlı pek çok sağlık problemi ortaya çıkmaktadır. c) Teklifler: Akademisyenler, hekimler ve diyetisyenler iş birliği hâlinde yerel halka farkındalık eğitimleri vermelidirler. Öğünlerde kırmızı et tüketiminin azaltılması, zeytinyağı kullanımının teşvik edilmesi, doğru pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi ve sağlıklı beslenmenin artırılması için yemek/beslenme kursları ve bilinçlendirme toplantıları düzenlenmelidir. Ayrıca, sağlığın ve beslenmenin birbiriyle paralel ilerlediğini vurgulayan önleyici sağlık saha çalışmaları yapılmalıdır.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

MARDİN’İN SEKTÖREL PANORAMASI TEMATİK BAZI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Volume

1

Issue

1

Start Page

196

End Page

210
Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

3

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
GOOD HEALTH AND WELL-BEING Logo

4

QUALITY EDUCATION
QUALITY EDUCATION Logo

5

GENDER EQUALITY
GENDER EQUALITY Logo

8

DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH
DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH Logo

10

REDUCED INEQUALITIES
REDUCED INEQUALITIES Logo

11

SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES
SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES Logo

16

PEACE, JUSTICE AND STRONG INSTITUTIONS
PEACE, JUSTICE AND STRONG INSTITUTIONS Logo

17

PARTNERSHIPS FOR THE GOALS
PARTNERSHIPS FOR THE GOALS Logo