MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Öğretmenlerin Mesleki Motivasyonları ile Web 2.0 Araçları Kullanım Yetkinliği Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Educational Sciences / Eğitim Bilimleri Bölümü
Eğitim Bilimleri Bölümü, eğitim ve öğretim hizmetleri bağlamında lisansüstü eğitim programları yoluyla bilim uzmanlığı derecesi sunmakta, uzmanlık adayları bu dereceye tezli, tezsiz, birinci öğretim ve ikinci öğretim gibi çeşitli öğretim seçeneklerini kullanarak erişebilmektedirler. Bölümümüz ayrıca çok sayıda lisans mezununu Pedagojik Formasyon Sertifika Programı dahilinde eğiterek mezunlara ‘öğretmen adayı’ yetkisi, bilgisi ve becerisi kazandırmıştır. Bölümümüzün zengin kadrosu, söz konusu sertifikasyona dair Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu tarafından yakın gelecekte öngörülmesi beklenen yeni öğretmen adayı yetiştirme yöntemlerini uygulayabilecek niteliğe sahiptir. Eğitim Bilimleri Bölümümüz, bugüne kadar gerçekleştirdiği çok sayıda bilimsel ve akademik çalışma yoluyla bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda eğitim süreçlerinin niteliğinin artırılmasına katkıda bulunmuştur. Avrupa Birliği, Millî Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi paydaşlar ile personel eğitimi, beceri kazandırma eğitimi, okullarda katılım ve niteliğin artırılması gibi başlıklarda proje faaliyetleri yürütülmüş, ulusal ve uluslararası kapsamda çok sayıda bilimsel eser üretilmiş ve eğitim sorunlarının araştırılması ve bu sorunlara çözüm bulunması adına çok sayıda bilimsel toplantıya katılım sağlanmıştır. Bölümümüzün güçlü akademik yapısı, söz konusu çalışmaların gelecekte nitelik düzeyi daha da artırılarak gerçekleşeceği yönünde önemli bir fırsat tanımaktadır. Bölümümüzde eğitim görmek isteyen öğrencileri ve bölümümüz ile işbirliği kurmak isteyen tüm paydaşları nitelikli, kurumsal, saygın, akademik ve bilimsel süreçlerin önemli bir paydaşı olmaya davet ediyoruz.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin Web 2.0 araçları kullanım yetkinliği ile mesleki motivasyonları arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma Türkiye'nin farklı illerinden farklı eğitim kademesi ve branşlarda görev yapan toplam 446 öğretmenle yürütülmüştür. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan çeşitli sosyo-demografik değişkenlerin (yaş, cinsiyet, okul türü, deneyim, okul yerleşim yeri, branş) bulunduğu demografik bilgi formu, 'Öğretmenlerin Mesleki Motivasyonu Ölçeği' ve 'Web 2.0 Araçları Kullanım Yetkinliği Ölçeği' araçları kullanılarak, Google Formlar aracılığı ile online olarak toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin yaşa göre mesleki motivasyon düzeyleri farklılığın istatistiki olarak anlamlı olmadığı görülmektedir. Öğretmenlerin yaşa göre Web 2.0 araçları kullanım yetkinliğinin istatistiki olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı; 20-25 yaş arasındaki öğretmenlerin, 46 yaş üstü öğretmenlerden istatistiki olarak anlamlı düzeyde daha yüksek Web 2.0 araçları kullanım yetkinliklerine sahip olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin mesleki motivasyon ve Web 2.0 kullanım yetkinliğinde cinsiyet ve okul türüne göre farklılığın istatistiki olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. Öğretmenlerin deneyimlerine göre mesleki motivasyonları incelendiğinde farklılığın istatistiki olarak anlamlı olmadığı görülmektedir. Öğretmenlerin deneyimlerine göre Web 2.0 araçları kullanım yetkinliklerinde istatistiki olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı, farklılığın 1-5 yıl deneyime sahip öğretmenler ile 20 yıl ve üzeri deneyimli öğretmenler arasında olduğu görülmüştür. Deneyim fazlalaştıkça web 2.0 araçları yetkinliğinin azaldığı söylenebilir. Öğretmenlerin branşlarına göre mesleki motivasyonunda farklılığın istatistiki olarak anlamlı olmadığı görülmektedir. Öğretmenlerin branşlarına göre Web 2.0 araçları kullanım yetkinlik düzeylerindeki farklılıkların istatistiki olarak anlamlı olduğu, bilişim teknolojileri öğretmenlerinin, diğer branş öğretmenlerinden istatistiki olarak anlamlı düzeyde daha yüksek Web 2.0 araçları kullanım yetkinliklerine sahip olduğunu göstermektedir. Öğretmenlerin mesleki motivasyonunun okul yerleşim yerine göre anlamlı farklılaştığı, il veya ilçe merkezinde görev yapan öğretmenlerin mesleki motivasyonlarının Köy/Mahallede görev yapan öğretmenlerden istatistiki olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin görev yaptığı yerleşim yerlerine göre Web 2.0 araçları kullanım yetkinlik düzeyleri açısından fark anlamlı değildir. Öğretmenlerin mesleki motivasyonları ile Web 2.0 araçları kullanım yetkinlik düzeyleri arasında düşük seviyede, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Son olarak bulgular öğretmenlerin mesleki motivasyonlarının, Web 2.0 araçlarını kullanım yetkinliklerinin anlamlı yordayıcısı olduğunu göstermektedir.
The aim of this study is to determine the relationship between teachers' proficiency in using Web 2.0 tools and their professional motivation. The study employed the correlational survey model from quantitative research methods. It was conducted with a total of 446 teachers working in various educational levels and fields from different provinces in Turkey. Data were collected online via Google Forms using various tools: a demographic information form prepared by the researcher (containing variables such as age, gender, type of school, experience, school location, and subject), the 'Teacher Professional Motivation Scale,' and the 'Web 2.0 Tools Proficiency Scale.' According to the findings, there is no statistically significant difference in the professional motivation levels of teachers based on age. However, teachers' proficiency in using Web 2.0 tools significantly differs by age, with teachers aged 20-25 having statistically significantly higher proficiency compared to those over 46 years old. There is no statistically significant difference in professional motivation and Web 2.0 tool proficiency based on gender and type of school. When examining professional motivation based on experience, no statistically significant difference was found. However, there is a statistically significant difference in Web 2.0 tools proficiency based on experience, specifically between teachers with 1-5 years of experience and those with 20 years or more; it can be said that proficiency decreases as experience increases. There is no statistically significant difference in professional motivation based on the subject taught. However, there are statistically significant differences in Web 2.0 tools proficiency based on subject, with information technology teachers having statistically significantly higher proficiency compared to teachers of other subjects. Professional motivation significantly differs based on school location, with teachers working in urban or district centers having statistically significantly higher professional motivation compared to those working in rural areas. There is no significant difference in Web 2.0 tools proficiency based on school location. A low-level, positive, and significant relationship was found between teachers' professional motivation and their proficiency in using Web 2.0 tools. Finally, the findings suggest that teachers' professional motivation is a significant predictor of their proficiency in using Web 2.0 tools.

Description

Keywords

Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Entegrasyon, Motivasyon, Teknoloji Kullanımı, Web 2.0, Öğretmen İsteği, Öğretmen İyi Oluşu, Science and Technology, Education and Training, Motivation, Technology Utilization, Web 2.0, Teachers Enthusiasm, Teacher Well Being

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

152