Diyarbakır’da Tüketime Sunulan Süt ve Ürünlerinde Aflatoksin M1 Düzeylerinin Elısa ile Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

dc.contributor.author Yıldız, Abdunnasır
dc.contributor.author Hatipoğlu, Abdulkerim
dc.contributor.author Erkan, Mehmet Emin
dc.contributor.author Vural, Handan Aydın
dc.contributor.author Yeşil, Ömer Faruk
dc.contributor.author Hatipoğlu, Abdulkerim
dc.contributor.other 09.03. Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.contributor.other 9. Faculty of Health Sciences / Sağlık Bilimleri Fakültesi
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2025-02-15T19:39:47Z
dc.date.available 2025-02-15T19:39:47Z
dc.date.issued 2019
dc.description.abstract Bu çalışmada, Diyarbakır il merkezinde bulunan toplu ve perakende satış noktalarında tüketime arz edilen 248 adet sterilize süt, Beyaz Peynir, Çeçil, Çökelek, Krem, Lor, Van Otlu, Van Otlu Lavaş Peyniri ve tereyağı örneğinin Aflatoksin M1 (AFM1) bulaşma düzeyi ELISA yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Araştırmaya konu olan peynir örneklerinin ortalama AFM1 kontaminasyonu 138.65 ng/kg; minimum ve maksimum değerleri ise 50 ve 595.31 ng/kg olarak ortaya konmuştur. Diğer taraftan 13 adet sterilize süt örneğinin ortalama AFM1 değeri 52.59 ng/kg; minimum ve maksimum değerleri ise 25.97 ve 80.0 ng/kg olarak tespit edilmiştir. Ayrıca 18 adet tereyağı örneğinin ortalama AFM1 değeri 97.54 ng/kg; minimum ve maksimum değerleri ise 50 ve 308.13 ng/kg olarak hesaplanmıştır. Araştırmada toplam 26 peynir örneğindeki AFM1 kontaminasyon düzeyi Avrupa Komisyonu’ nda AFM1 için belirtilen limiti aşmıştır. Türk Gıda Kodeksi açısından ise sadece 2 peynir örneğinin AFM1 kontaminasyonu tolerans limitini aşmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, 7 süt örneği ile 15 tereyağı örneğinde tespit edilen AFM1 düzeyi hem Avrupa Komisyonu hem de Türk Gıda Kodeksi AFM1 tolerans limitini aşmıştır. en_US
dc.identifier.citationcount 2
dc.identifier.doi 10.18185/erzifbed.498862
dc.identifier.issn 1307-9085
dc.identifier.issn 2149-4584
dc.identifier.uri https://doi.org/10.18185/erzifbed.498862
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/6324
dc.language.iso en en_US
dc.relation.ispartof Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Halk Ve Çevre Sağlığı en_US
dc.subject Genel Ve Dahili Tıp en_US
dc.subject Kimya en_US
dc.subject Tıbbi en_US
dc.subject Gıda Bilimi Ve Teknolojisi en_US
dc.subject Tıbbi Laboratuar Teknolojisi en_US
dc.title Diyarbakır’da Tüketime Sunulan Süt ve Ürünlerinde Aflatoksin M1 Düzeylerinin Elısa ile Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::journal::journal article
gdc.description.department Artuklu University en_US
gdc.description.departmenttemp DİCLE ÜNİVERSİTESİ,DİCLE ÜNİVERSİTESİ,DİCLE ÜNİVERSİTESİ,DİCLE ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ en_US
gdc.description.endpage 488 en_US
gdc.description.issue 1 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.scopusquality N/A
gdc.description.startpage 479 en_US
gdc.description.volume 12 en_US
gdc.description.wosquality N/A
gdc.openalex.fwci 0.158
relation.isAuthorOfPublication 8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isOrgUnitOfPublication cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd
relation.isOrgUnitOfPublication 632fabc5-6bb5-43ef-8a92-8f603b8b9d34
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd

Files