SLOW FOOD HAREKETİ’NİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI VE SAĞLIKLI BESLENMEYE ETKİSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI: HALFETİ VE SEFERİHİSAR ÖRNEĞİ
Date
2015
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Beslenmek ve yemek yemenin biyolojik bir ihtiyaç olduğu kadar aynı
zamanda bir hak ve keyif olduğu gerçeğinden hareketle, fast food tarzı beslenmeye
karĢı bir hareket olarak Ġtalya‟da ortaya çıkan Slow Food hareketi, insanların „iyi,
temiz ve adil‟ beslenmelerinin bir hak olduğunu savunmaktadır. Slow Food hareketi
adı ile özdeĢleĢmek için kendisine sembol olarak „salyangoz‟u seçmiĢtir. Bu
bağlamda, “hayat içinde sürekli yiyerek ağır ağır ilerleyen salyangoz bir anlamda
insanoğlunun yolculuğunu da temsil etmektedir.”
“Slow Food Hareketi‟nin Beslenme AlıĢkanlıkları ve Sağlıklı Beslenmeye
Etkisi Üzerine Bir Uygulama ÇalıĢması: Halfeti ve Seferihisar Örneği” baĢlıklı bu
çalıĢma, Türkiye‟nin ilk sakin Ģehri unvanına sahip Seferihisar ile son sakin Ģehri
Halfeti‟deki yerel halkın, Cittaslow ve Slow Food algılarını ve Slow Food‟un sağlıklı
beslenme üzerindeki etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Bu araĢtırma çalıĢmasının evrenini, Ġzmir ili Seferihisar ilçesi ile ġanlıurfa ili
Halfeti ilçesi, örneklemini ise bu ilçelerde yaĢayan halk oluĢturmaktadır. AraĢtırma
verilerinin elde edilmesi için, bilimsel araĢtırmalarda yaygın veri toplama yöntemi
vii
olarak kullanılan anket formu kullanılmıĢtır. Anket formlarından elde edilen veriler
SPSS.20.0 Ġstatistik Paket Programı yardımı ile analiz edilmiĢtir.
Verilerin analizi sonucunda; Seferihisar ve Halfeti yavaĢ Ģehirlerinde,
beslenme alıĢkanlıklarını belirleyen temel faktörlerin kültürel değerler, alıĢkanlıklar
ve gelir düzeyi olduğu, Slow Food algısının beslenme alıĢkanlıkları üzerinde
doğrudan etkisi bulunmadığı görülmüĢtür. Buna karĢın, Seferihisar yavaĢ Ģehrinde
Slow Food algısının Halfeti‟ye göre daha geliĢmiĢ olduğu ve buna bağlı olarak
kısmen de olsa beslenme alıĢkanlıklarının Slow Food felsefesinden etkilendiği
sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Description
Keywords
Slow Food, Beslenme AlıĢkanlıkları, Vücut Kitle Ġndeksi