Turizm Rehberliği Bölümü Koleksiyonu
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/20.500.12514/592
Browse
Browsing Turizm Rehberliği Bölümü Koleksiyonu by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 99
- Results Per Page
- Sort Options
Article Tourism education and internships: a metaphor analysis(ROUTLEDGE JOURNALS, TAYLOR & FRANCIS LTD, 2017) Seyitoğlu, Faruk; Çakar, KadirThe objective of the present study was to examine tourism undergraduates' perceptions of their education and internship experiences through metaphorical analysis whilst striving to raise the awareness of tourism educators towards using metaphors. A qualitative methodology was used to explore this phenomenon. Participants were senior students (n = 94) from the Faculty of Tourism at Akdeniz University in Antalya, Turkey. The data were collected with a semi-structured questionnaire and processed using content analysis. Next, metaphors found in answers were categorised into different groups, and relevant excerpts were identified. The results provide insights useful to both tourism education providers and tourism establishments. Conclusions, limitations and future research directions are also presented.Article Akademik Disiplin Olarak Gastronomi: Kavramsal Bir Çalışma(Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 2018) SEYİTOĞLU, Faruk; Çalışkan, OsmanBu araştırmada akademik disiplin olma ölçütlerinin yardımıyla gastronominin akademik disiplin olarak konumu incelenmiştir. Paradigma ve kuramsal alt yapı bakımından eksiklik, özgün bir araştırma sorusunun eksikliği ve doktora programlarının yaygın olmayışı gibi olumsuzluklar olsa da üniversitelerde gastronomi bölümlerinin sayıca artması, lisans ve lisansüstü eğitimlerin yaygınlaşması, akademik dergilerin çoğalması ve gastronomi alanında bir bilim camiasının oluşmaya başlaması gibi olumlu gelişmelerin akademik disiplin olma yolunda avantaj sağladığı düşünülmektedir. Literatürde, gastronomi alanının akademik bir disiplin olarak mevcut durumuyla ilgili disiplin olma ölçütlerine göre değerlendirildiği herhangi bir çalışmaya rastlanmaması sebebiyle bu çalışmanın hem ilgili literatüre fayda sağlayacağı hem de ileride yapılacak çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.Article Cycle tourism as an alternative way of tourism development in Çanakkale, Turkey(2018) Duran, Erol; Sevinç, Figen; Harman, SerhatThe number of the cyclists participating tourism activities in the world is gradually increasing. The cycle tourism, having emerged from people’s travelling by bike according to their own motives, is becoming more popular, cycle routes are getting enlarged, and projects are developed for cycle tours day by day. Therefore, the elements constituting the cycle tourism have come into prominence and the motivations of the cycle tourists participating bike tours have been studied. Thus, the aim of this study is to find out the importance that cycle tourists give and the level of the interest they show for cycle tours. The central question of the study raised on is; “what is the level of interest and on cycling and how it can be an important touristic attraction for Çanakkale tourism?” For this purpose, in-depth interview technique was used on cyclist groups at different cycle tours in Çanakkale, Turkey. According to the results of the analyses, developing cycling by its philosophy and structural requirements in Çanakkale can be feasible in sustainability perspective.animation.listelement.badge The Importance of Tourist Photos in Tourism Marketing(Journal of Turkish Tourism Research, 2018) Harman, Serhat. Tan, ErşatTourist photographs have an important role in the marketing of tourism establishments as well as touristic destinations. The photos (both taken by tourists and presented in travel brochures or photographs on the internet pages) that the tourist has seen about destination, have shaped the destination image in the mind. Tourist photographs are at the forefront of the issues that have been extensively studied in the international Tourism literature. However, there is almost no work on tourist photographs in the national level. In this study, a review of the tourist photographs and the review of the significance of these photographs in terms of tourism marketing has been presented. At the end of the study, a number of suggestions were made. At the beginning of these paper comes the examination photograph taking of tourists. There should be studies focusing on whether photograph taking motivations of tourists differ according to individual and cultural characteristics.Article Tez Yazımı İçin Bir Alanyazın Taraması Kılavuzu(Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 2018) RANDOLPH, Justus J.; SEYİTOĞLU, FarukKusurlu bir alanyazın çalışması, bir tezi rayından çıkarmanın yollarından biridir. Bu makale yüksek kalitede bir bilimsel tez alanyazınının nasıl yazılacağına dair bazı temel bilgileri özetlemektedir. Bu çalışma öncelikle alanyazın taramasının amaçlarını ve sınıflandırmasını belirterek sonrasında nicel ve nitel bir alanyazın incelemesinin yürütüldüğü adımları tartışmaktadır. Bu makale, yaygın hataların tartışılması ve bir alanyazın taramasının öz-değerlendirmesini içeren çerçeve ile son bulmaktadır.Other MARDİN‘E GELEN KÜLTÜR TURİSTİ PAZARININ PROFİLİ VE SEYAHAT ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA(2019) Altürk, Abdulvahap; Harman, Serhat; Arık, Yüksel, TuğbaGünümüzde kültür turizmi en hızlı büyüyen turizm türlerindendir. Bir destinasyonda kültür turizminin geliştirilmesi için seyahate katılan turistlerin profillerinin ve seyahat alışkanlıklarının belirlenmesi önem arz etmektedir. Alanyazın incelenmesinde kültür turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Mardin’e gelen turistler üzerine böyle bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle araştırmanın amacı Mardin’e gelen ziyaretçilerin profilinin ve seyahat alışkanlıklarının belirlenmesidir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak Anket tekniği kullanılmış olup Mardin’i ziyaret eden ziyaretçilere uygulanmış ve 492 kullanılabilir anket formu elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı ile betimsel istatistiklerle incelenmiştir. Elde edilen verilere göre araştırmaya katılan ziyaretçilerin yarısından fazlası kadın ve 34 yaşın altındadır. Katılımcıların yaklaşık %80’i en az ön lisans düzeyinde eğitime sahip olup bilgi arama kaynağı olarak sırasıyla internet, televizyon, film ve belgeselleri tercih etmektedirler. Katılımcıların yaklaşık yarısı seyahatlerini kendileri planlarken diğer yarısı da tur ile seyahat etmektedir. Katılımcıların Mardin’de konaklama ortalamalarının düşük olması kentteki turizm otoritelerinin ilgilenmesi gereken bir problem teşkil etmektedirBook Part Mardin İli Turizm Endüstrisinin Değerlendirilmesi ve SWOT Analizi(2019) Harman, Serhat; Toprak, Lokman; Toprak, Lokman..Book Part Book Part Book Part Article Gastronomy Scholars’ Perspectives towards the Gastronomy Term: A Metaphorical Analysis(2019) Seyitoğlu, FarukThe purpose of this paper is to examine gastronomy scholars’ perspectives onto gastronomy term. By adopting qualitative research method, content analysis was utilized. The data were drawn from interviews with 29 scholars from tourism faculties in seven Turkish universities. After content analysis, the metaphors were put forward by the interviewees categorized into different groups such as tangible attributes, intangible attributes, living beings, food and nature, places and miscellaneous comparisons. Gastronomy and tourism scholars have yet to study the potentially useful applications of metaphors empirically. This study thus intends to fill a gap in the existing literature.Book Part Book Book Part Book Part Conference Object İstanbul’daki Şehir İçi Tur Operasyonlarında Karşılaşılan Zorluklar ve Çözüm Yolları(2019) Altürk, Vahap; Çakıcı, Celil; Çınar, Burhanhttps://utk20.anadolu.edu.tr/Other A Research on Walkablty Percepton of Toursts Vstng Old Town Mardn(2019) Çakar, Kadir; Harman, Serhat; Aykol, Şehmus...Book Part Book Part Book Part YİYECEK ve İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE YENİ EĞİLİMLER ve YAVAŞ YEMEK(SLOW FOOD)(2020) Harman, Serhat; El Sayed, Mohamed Hala Hassan....