MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

MARDİN’DE KULLANILAN ŞEBEKE VE KUYU SULARININ MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ

Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

ZEUGMA I. ULUSLARARASI MULTİDİSİPLİNER ÇALIŞMALAR KONGRESİ 13-16 Eylül 2018 TAM METİN KİTABI

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Günümüzde, tüketiciler sağlıklı ve güvenli yiyecek-içecekler tüketmek istemekte, yine ülkemiz açısından çok önemli olan turizm sektöründe turist tercihlerinde tarihi ve kültürel miras ile çeşitli sanatsal ve kültürel aktivitelere doğru önemli bir eğilim görülmektedir. Bu eğilim kapsamında gastronomik değerlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretimi ve gastronomi turizmi faaliyetlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde, mevcut kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir işlevi üstlenmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefi ve yönetici olmaya aday, sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretebilen, yerel yeme-içme kültürünü yaşatan, mevcut değerleri ortaya çıkaran, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekleri sunabilecek gastronom ve yöneticiler yetiştirerek sektörde eksikliği hissedilen, nitelikli, eğitimli, lisan bilen eleman sayısının artmasına katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

Water sanitation is important for the protection of health due to the transmission of pathogenic microorganisms which cause disease with water used in our daily life.. For this reason, it is important to make microbiological controls in water and to determine the sources of contamination of water. In this study, it was aimed to investigate the presence of Escherichia coli and coliform bacteria contamination in the wells and network waters used in Mardin. total of 238 water samples consisting of 188 network water and 50 well water were collected in two different periods from nine different districs of Mardinwere used as research material and the samples were tested using membrane filtration method. Escherichia coli and coliform bacteria contamination were detected in 2% (1) of The well water samples and in 26.6% (50) of the network water samples. One well water sample contaminated with Escherichia coli and coliform bacteria were found in the samples taken from Artuklu districs in the period of November-December, while the contamination was not detected in the remaining samples.. It was determined that 21.43% (51) of the samples examined in this study were not in compliance with the limits specified in the Turkish Standard Institute TS 266 standard and the Regulation on the Water for Human Consumption. As a result, it is thought that water samples, especially network water samples, are exposed to microbial contamination and may pose a potential risk for public health.

Description

Keywords

Mardin, water, Escherichia coli, coliform bacteria, contamination.

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page