MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Harmful Dye Adsorption via Chitosan-Lecithin-Pleurotus Eryngii Extract Bionanosorbent: Kinetic Investigations

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla, 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde bu eğitim 4 yıl sürmekte ve bölüm mezunlarına ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir. Bölümün amacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesini, hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak, kişiyi ve toplum sağlığını merkez alan bir sorumluluk anlayışıyla yetişen insan gücü ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı esas almak ve tüm bunlarla ülkemizde toplumun sağlık düzeyinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır.
Organizational Unit
Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
İlk ve Acil Yardım Programının amacı; dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan acil tıp sistemi içerisinde hizmet verebilecek bilgi, beceri ve deneyimlerle donatılmış, ahlaki ve deontolojik değerlere uygun davranış sergileyen, gelişmeleri takip edebilen, çağdaş ve bilimsel düşünebilen meslek üyeleri yetiştirmek; hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, sağlık sorunlarını en iyi şekilde saptayıp çözebilecek yeterliliğe ulaşmış, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini profesyonelce verip, ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli merkezlere uygun koşullarda taşınmasını, yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek sağlık personeli yetiştirmektir. Ayrıca, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirleyen, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapan, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapan nitelikli tekniker yetiştirmektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu çalışma anyonik reaktif turuncu 16 (RO16), direkt sarı 50 (DY50), asit mavisi 25 (AB25) ve katyonik (malakit yeşili (MG), metilen mavisi (MB) gibi çeşitli boyaların kitosan, lesitin ve mantar özütü ile hazırlanan nanopartiküllü biyosorbent (KLcPEE)’in adsorpsiyon kapasitesini analiz etmektedir. Biyosorbentin yüzeyini karakterize etmek için FE-SEM ve FTIR teknikleri kullanılmıştır. KLcPEE biyosorbent, MG, MB, RO16, DY50 ve AB25'in 100 mg/L sulu ortamı için sırasıyla 66.77, 63.42, 74.33, 83.45 ve 147.30'luk maksimum boya giderme kapasitesi sergilemiştir. KLcPEE biyosorbentteki tüm katyonik ve anyonik boyaların adsorpsiyon süreci, psödo 1.ci dereceden kinetik modeliyle uyumlu olduğu gözlemlenmiştir. Genel olarak, bu çalışma çevre dostu, sürdürülebilir, biyolojik bir biyosorbent sunmakta ve KLcPEE, atık suda hızlı ve etkili organik katyonik ve anyonik boyaların adsorpsiyonu için önemli bir potansiyel sergilemektedir.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

International Journal of Pure and Applied Sciences

Volume

10

Issue

2

Start Page

642

End Page

655