Defining the Current Position of the Gastronomy Field in Turkey

No Thumbnail Available

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Journal of Culinary Science and Technology

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Department
11.02. Department of Tourism Guidance / Turizm Rehberliği Bölümü
Öğrencilere belirli bir bölgenin veya ülkenin kültürel ve tarihi mirasını tanıma fırsatı sunduğundan, öğrencilerin tarihi yapıları, müzeleri, sanat eserlerini, gelenekleri ve diğer kültürel öğeleri daha iyi anlayan bireyler yetiştirmek. Öğrencilere turizm sektörü, turizm rehberliği veya seyahat işletmeciliği alanında başarılı bir kariyer yapabilmeleri için turizm endüstrisinin işleyişi, Türkiye’nin tarihi, kültürü ve coğrafyası, sürdürülebilirlik, etik ve diğer önemli konular hakkında beceri ve bilgiyi kazanmalarını sağlayacak nitelikte turist rehberleri yetiştirmek. Bu amaç doğrultusunda iyi derecede İngilizce ve orta düzeyde ikinci bir yabancı dili bilen; Türkiye’nin doğal, tarihi ve kültürel çekicilikleri hakkında bilgi sahibi; insan ilişkilerinde iyi iletişim becerilerinde yetenekli; olay ve olguları yorumlarken analitik düşünebilen; sorun çözme, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş; hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip; liderlik ve temsil yeteneği olan; nitelikli turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Journal Issue

Abstract

The present study aims to investigate and define the current position of the gastronomy field in Turkey. In order to achieve this, interviews were held with academics who are involved in the field of gastronomy. According to the analysis of the data, the nature of gastronomy both as a field and a concept is ‘multi-defined/comprehensive’, has a ‘multi-component’ structure, is ‘interdisciplinary’, ‘lacks a specific (unique) research question’, and ‘is accepted mainly as practical area’. It then became clear that there have been some developments, such as ‘gaining attention and developing as an educational field’, ‘the increase in the number of publications and opportunities to publish’ and ‘the formation of a scientific community’. Some deficiencies and necessities have also emerged that are related to issues as ‘theoretical background’, ‘education’, ‘research area’, ‘the number of publications and opportunities to publish’, ‘methods’ and ‘the ideal gastronomy academic profile’.

Description

Keywords

academic discipline, Gastronomy, gastronomy field, tourism

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Journal of Culinary Science and Technology

Volume

19

Issue

1

Start Page

35

End Page

54
SCOPUS™ Citations

3

checked on Oct 13, 2025

Web of Science™ Citations

3

checked on Oct 13, 2025

Page Views

4

checked on Oct 13, 2025

Downloads

20

checked on Oct 13, 2025

Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

SDG data is not available