Yiyecek İçecek İşletmelerinde Sosyal Medya Kullanımı: Diyarbakır Örneği
dc.authorid | 0000 0001 6552 4559 | |
dc.contributor.author | Çökük, Yasemin | |
dc.contributor.author | Özaltaş Serçek, Gülseren | |
dc.date.accessioned | 2023-12-07T07:57:20Z | |
dc.date.available | 2023-12-07T07:57:20Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.department | MAÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü | en_US |
dc.description.abstract | Bu araştırma Diyarbakır’da 16-21 Kasım 2021 tarihleri arasında yapılan Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’na katılım sağlamış Diyarbakır’ın yerel yiyecek içecek işletmelerinin sosyal medya uygulamalarından faydalanma düzeylerini ölçmek ve sosyal medya kullanımının yiyecek içecek işletmeleri açısından olumlu ve olumsuz yanlarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan görüşme formu, Diyarbakır’da faaliyet gösteren 15 tane yiyecek içecek işletmesinin sahibi ya da yöneticisi tarafından cevaplanmıştır. Literatür taraması sonucunda Diyarbakır’da konuyla ilgili bir çalışma olmadığı dikkati çekmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği kullanılmış ve bu doğrultuda veri toplama işlemi gerçekleşmiştir. Toplanan verileri açıklayabilmek için ses kayıtları dinlenmiş ve söylenenler olduğu gibi yazıya geçirilmiştir. Yazıya geçirilen veriler içerik analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma evrenini, Diyarbakır’da faaliyet gösteren ve Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’na katılım sağlamış sosyal medya kullanan yiyecek içecek işletmeleri oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmada, Diyarbakır’da yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sosyal medyayı pazarlama aracı olarak aktif bir şekilde kullandıkları görülmüştür. İşletmelerin tamamı Instagram uygulamasını tanıtım, reklam ve ürün siparişinde kullandıkları tespit edilmiştir. Instagram uygulaması sonrası kullanım sıralamasında ikinci sosyal medya uygulamasının Facebook olduğu tespit edilmiştir. Bu iki uygulama dışında işletme yetkililerinin Twitter, Google, Youtube ve web sayfası uygulamalarını da kullandıkları tespit edilmiştir. | en_US |
dc.description.provenance | Submitted by Gülseren Özaltaş Serçek (gulserenozaltassercek@artuklu.edu.tr) on 2023-12-07T07:57:20Z No. of bitstreams: 1 document (2).pdf: 627427 bytes, checksum: a4c72ade468084922c2c7e04e7390283 (MD5) | en |
dc.description.provenance | Made available in DSpace on 2023-12-07T07:57:20Z (GMT). No. of bitstreams: 1 document (2).pdf: 627427 bytes, checksum: a4c72ade468084922c2c7e04e7390283 (MD5) Previous issue date: 2022 | en |
dc.identifier.endpage | 3309 | en_US |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 3287 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12514/4440 | |
dc.identifier.volume | 10 | en_US |
dc.institutionauthor | Özaltaş Serçek, Gülseren | |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Yiyecek ve içecek işletmeleri, Sosyal medya, Gurme fuarı, Instagram | en_US |
dc.title | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Sosyal Medya Kullanımı: Diyarbakır Örneği | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |