MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Determination of The Effect of Salicylic Acid Application on Salinity Stress at Germination Stage of Bread Wheat

dc.contributor.author Kızılgeçi, Ferhat
dc.contributor.author Kızılgecı, Ferhat
dc.contributor.author Tazebay Asan, Nihan
dc.contributor.author Asan, Ufuk
dc.contributor.author Iqbal, Asif
dc.contributor.author Iqbal, Muhammad Aamir
dc.contributor.other Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
dc.date.accessioned 2023-02-27T05:52:33Z
dc.date.available 2023-02-27T05:52:33Z
dc.date.issued 2022
dc.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü en_US
dc.description.abstract Under changing climate, abiotic stresses especially salinity have posed serious threats to modern crop production systems of staple crops and chemo-priming with salicylic acid offers a promising remedy. The present study aimed at ameliorating the adverse effects of salt stress through optimization of salicylic acid (SA) for two bread wheat genotypes (DZ17-1 and Empire Plus). The trial was comprised of chemo-priming with different SA levels including 0, 0.5, and 1 mM applied to the seeds of bread wheat genotypes exposed to different salinity levels (0, 50, 100, 150, 200 mM NaCl). The response variables included germination indices, roots length, and weight along with seedling traits. The results revealed that increasing the level of salinity had a negative effect on both genotypes of wheat and all traits studied. The DZ17-7 genotype was found to be more tolerant to salt stress. Among SA concentrations, 1 mM imparted a significant influence on germination, root traits, and seedling parameters. Although SA showed positive effects in salt stress conditions in the study, further studies are needed to clarify the role of SA in providing stress tolerance of plants. en_US
dc.description.abstract Değişen iklim koşulları altında, abiyotik stresler, özellikle tuzluluk, temel ürünlerin üretiminde ciddi tehditler oluşturmakta ve salisilik asit bu etkilerin azaltılmasında umut verici bir çözüm sunmaktadır. Bu çalışma, iki ekmeklik buğday genotipine (DZ17-1 ve Empire Plus) salisilik asit (SA) uygulamasının tuz stresinin olumsuz etkilerini iyileştirmesi amaçlamıştır. Araştırmada, farklı tuzluluk seviyelerine (0, 50, 100, 150, 200 mM NaCl) maruz bırakılan ekmeklik buğday genotiplerinin tohumlarına 0, 0.5 ve 1 mM salisilik asit uygulanmıştır. Çalışmada çimlenme indeksleri, kök ve fide özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, artan tuzluluk seviyesinin hem buğday genotiplerini hem de incelenen tüm özellikleri olumsuz etkilediğini ortaya koymuştur. DZ17-7 genotipinin tuz stresine daha toleranslı olduğu bulunmuştur. SA konsantrasyonları arasında 1 mM, çimlenme, kök özellikleri ve fide parametreleri üzerinde önemli bir etki sağlamıştır. SA, çalışmada tuz stresi koşullarında olumlu etkiler gösterse de bitkilerin stres toleransını sağlamada SA'nın rolünü netleştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. en_US
dc.description.citation Yılmaz, M. , Kızılgeçi, F. , Tazebay, N. , Asan, U. , Iqbal, A. & Iqbal, M. A. (2022). Determination of The Effect of Salicylic Acid Application on Salinity Stress at Germination Stage of Bread Wheat . Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences , 32 (2) , 223-236 . DOI: 10.29133/yyutbd.1073555 en_US
dc.identifier.doi 10.29133/yyutbd.1073555
dc.identifier.endpage 236 en_US
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85132806888
dc.identifier.startpage 223 en_US
dc.identifier.trdizinid 1128586
dc.identifier.uri https://doi.org/10.29133/yyutbd.1073555
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1128586/determination-of-the-effect-of-salicylic-acid-application-on-salinity-stress-at-germination-stage-of-bread-wheat
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/3452
dc.identifier.volume 32 en_US
dc.indekslendigikaynak Scopus en_US
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.ispartof Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.scopus.citedbyCount 2
dc.subject Germination, Abiotic stress, Root length en_US
dc.subject Abiyotik stres, Çimlenme, Kök Uzunluğu en_US
dc.title Determination of The Effect of Salicylic Acid Application on Salinity Stress at Germination Stage of Bread Wheat en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication b512281a-2ee8-41be-b126-6e9201ebd10a
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery b512281a-2ee8-41be-b126-6e9201ebd10a
relation.isOrgUnitOfPublication 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
document (60).pdf
Size:
1.31 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Full Text - Article

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: