Şırnak İli Koşullarında Soya Bitkisinin II. Ürün Olarak Yetiştirilebilme Olanaklarının Araştırılması

dc.contributor.author Öztürk, Ferhat
dc.contributor.author Kızılgeçi, Ferhat
dc.contributor.author Kızılgeçi, Ferhat
dc.contributor.author Eliçin, Ahmet Konuralp
dc.contributor.other 16.02. Department of Seed Production / Tohumculuk Teknolojisi Bölümü
dc.contributor.other 16. School of Vocational Higher School of Kızıltepe/ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2022-01-31T11:20:04Z
dc.date.available 2022-01-31T11:20:04Z
dc.date.issued 2021
dc.description.abstract Soya bünyesinde ihtiva ettiği besinler nedeniyle, insanların ve hayvanların beslenmesinde oldukça önemli bir besin maddesidir. Bu çalışma Şırnak ilinin ikinci ürün soya yetiştiriciliğine uygunluğunun belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada farklı olgunlaşma grubunda yer alan 13 soya çeşidi tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak 2019 yılında İdil ilçesinde kurulmuştur. Çalışmada tohum sayısı, 100 tohum ağırlığı, protein oranı, tohum verimi, yağ oranı, ve yağ asit içerikleri incelenmiştir. Çalışmanın varyans analizi sonuçlarına göre incelenen tüm özellikler yönünden çeşitler arasında %1 düzeyinde önemli farklılıklar belirlenmiştir. Araştırmada, tane verimi yönünden Gapsoy 16, Planet ve Lider ön plana çıkan çeşitler olmuştur. Blaze ve Gapsoy 16 çeşitleri yüksek protein ihtiva ederken, Atakişi çeşidi en yüksek yağ oranına sahip olmuştur. Oleik asit içeriği Bravo çeşidinden, linoleik asit içeriği ise Lider çeşitlerinde en yüksek değere sahip olduğu belirlenmiştir. Soya fasulyesinin Dünya verim ortalaması 249 kg/da olduğu göz önüne alındığında, araştırmamızda ortalamanın yaklaşık olarak iki katı verim elde edilebilen soya çeşitlerine sahip olmamızdan ötürü Şırnak ilinde 2. ürün soya tarımının yapılabileceğini göstermiştir. Bu nedenle araştırmada kullanılan soya çeşitlerin, yetişme periyodu ve verim miktarları bakımından Şırnak ili koşullarında ikinci ürün olarak başarıyla yetiştiriciliğinin yapılabileceği kanısına varılmıştır. en_US
dc.description.abstract Soybean is a nutrient that has an important place in human and animal nutrition due to the nutrients it contains. This study was carried out to determine the suitability of Şırnak province for second crop soybean cultivation. In the study, 13 soybean varieties in different maturation groups were established with three replications according to randomized complete blocks design in Idil district in 2019. Plant height, first pod height, node number, pod number, seed number, 100 seed weight, seed yield, oil ratio, protein ratio and fatty acids were examined in the study. According to the results of the variance analysis of the obtained values, significant differences were determined among the genotypes in terms of all traits examined. In the present research, Gapsoy16, Planet and Lider were the prominent varieties in terms of grain yield. While Blaze and Gapsoy16 varieties contain high protein, Atakişi variety has the highest fat content. Oleic acid content is from Bravo variety, and linoleic acid content has the highest value in Lider varieties. As a result of the research, it was concluded that the second crop soybean cultivation can be successfully carried out in Şırnak province in terms of the growing period and the characteristics examined, and Lider, Gapsoy 16 and Planet varieties are the most suitable varieties. en_US
dc.identifier.citation Öztürk, F. , Kızılgeçi, F. & Eliçin, A. (2021). Şırnak İli Koşullarında Soya Bitkisinin II. Ürün Olarak Yetiştirilebilme Olanaklarının Araştırılması . Türk Doğa ve Fen Dergisi , 10 (1) , 190-198 . DOI: 10.46810/tdfd.871437 en_US
dc.identifier.doi 10.46810/tdfd.871437
dc.identifier.uri https://doi.org/10.46810/tdfd.871437
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRNM01qQXlNZz09/sirnak-ili-kosullarinda-soya-bitkisinin-ii-urun-olarak-yetistirilebilme-olanaklarinin-arastirilmasi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/3030
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Türk Doğa ve Fen Dergisi en_US
dc.relation.ispartof Türk Doğa ve Fen Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Çeşit, Yağ asidi, Kalite, Soya fasulyesi en_US
dc.subject Cultivar, Fatty acid, Quality, Soybean en_US
dc.title Şırnak İli Koşullarında Soya Bitkisinin II. Ürün Olarak Yetiştirilebilme Olanaklarının Araştırılması en_US
dc.title.alternative Investigation of Possibilities of Cultivating Soybean as Second Crop in Sirnak Conditions en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0002-2743-4285
gdc.author.id 0000-0002-7884-5463
gdc.author.id 0000-0003-3240-4567
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::journal::journal article
gdc.description.department MAÜ, Meslek Yüksekokulları, Kızıltepe Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü en_US
gdc.description.endpage 198 en_US
gdc.description.issue 1 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.startpage 190 en_US
gdc.description.volume 10 en_US
gdc.identifier.trdizinid 437202
gdc.openalex.fwci 0.129
relation.isAuthorOfPublication b512281a-2ee8-41be-b126-6e9201ebd10a
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery b512281a-2ee8-41be-b126-6e9201ebd10a
relation.isOrgUnitOfPublication 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43
relation.isOrgUnitOfPublication 82e6f118-4626-4753-9184-fd7eca5bf101
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8c703689-c9b2-4388-a222-d224aac5eb43

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
ce619ee2-6b8e-48f7-99fb-7e13c9821071.pdf
Size:
1.13 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Full Text - Article

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: