MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

İşletmelerin Coğrafi İşaretli Ürünlerini Markalama Bariyerlerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Organizational Unit
Department of Management / İşletme Bölümü
İşletme Bölümü, çağdaş işletmeciliğin temel kural ve ilkelerini teorik ve uygulamalı olarak,küresel dünyanın ve ülkemizin iş dünyası koşullarına uygun biçimde vermeyi amaçlayan bir bölümdür. Bölümümüz yönetim, muhasebe, pazarlama, finans, inovasyon, üretim ve insan kaynakları gibi işletmelerin ihtiyaç duyduğu alanlarda uzman elemanlar yetiştirerek iş dünyasına nitelikli insan kaynağı kazandırmayı amaç edinmiştir. Bölümümüz, zengin ve nitelikli öğretim kadrosuyla gerek Türkiye’de gerekse küresel dünyada nitelikli ve iddialı öğrencileryetiştirerek onların rekabetçi yeni Dünya ortamında başarılı olmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Teorik ve uygulamalı bir formasyonla yetişen öğrencilerimiz,iş dünyasının her alanında rahatlıkla istihdam imkânı bulabilmektedir. Bölümden mezun olan öğrenciler özel sektörün yanı sıra kamu sektöründe de çalışabilmektedirler. Bölümümüzdeki öğretim kadrosunun zenginliği mesleki uygulamalarda bütünlük sağlamakta, uygulamada karşılaşılan eksiklikleri gidermeye yönelik önemli bir hareket niteliği kazandırmaktadır. Bu da öğrencilerimizi gerek ulusal gerekse küresel pazarlarda avantajlı hale getiren önemli bir husustur. Bölümümüz öğrencileri Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesindeki bölümler arasında çift anadal ve yandal uygulamasından yararlanabilmektedirler. Öğrencilerimizin özellikle İktisat Bölümü’nde çift anadal yapması için gerekli düzenlemeler yapılmış ve alt yapı hazırlanmıştır. Öğrencilerimiz için İşletme ve İktisat Bölümlerinin seçmeli ders havuzları birleştirilmiş ve isteyen istediği bölümden uzmanlaşmak istediği alana göre ders seçebilmektedir. Ayrıca çift anadal yapmak isteyenler için İşletme ve İktisat Bölümlerinin zorunlu derslerinin önemli bir kısmı aynı olmuş, kalan dersler de karşılıklı olarak seçmeli ders havuzuna eklenmiştir. Fakültemizde yeni açılan Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü içinde bu sisteme entegre olma çalışmaları devam etmektedir. Söz konusu alt yapıdan dolayı isteyen öğrencilerimiz İşletme’nin yanı sıra İktisat Bölümü’nün (yakın bir gelecekte Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü de alternatif olarak eklenecektir) diplomasını da alarak mezun olma imkanına sahiptirler. Öğrencilerimiz bunun dışındaki bölümlerde de çift anadal veya yandal yapabilmektedirler. Öğrencilerimiz Erasmusdeğişim programı kapsamında Avrupa’da anlaşmalı üniversitelerde eğitim görebilmektedirler. Bununla birlikte öğrencilerimizin benzer biçimde Erasmus programı kapsamında Avrupa’da bir şirkette ya da herhangi bir kurum/kuruluşta staj yapma imkanına sahiptir.

Journal Issue

Events

Abstract

Coğrafi işaretler, kırsal kalkınmada ekonomik kalkınmayı destekleyerek, turizmi teşvik etmekte; kültürel, yöresel ve bölgesel değerlere dikkat çekerek birçok katma değer yaratmaktadır. Markalama ise ürünleri son tüketiciler nezdinde güvenilir kılmaktadır. Piyasada markasız ürünler karşısında üstünlük sağlayan marka kavramı bir şirketin pazarlama ağında itibar görmesine ve uluslararası piyasalara açılmasına imkan tanımaktadır. Coğrafi sınır ile özellikleri tescillenen coğrafi işaretli ürünler Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alarak ihracat potansiyeli yüksek ürünlere dönüşmekte uluslararası pazarlarda ülkeleri öne çıkarmaktadır. Ülkemizde Malatya Kayısısı 2014 yılında Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alarak tescillenmiştir. Bu noktada ihracat potansiyeli yüksek olan Malatya Kayısısını üreten işletmelerin markalamaya bakışları ve ihracat noktasında coğrafi işaret amblemini kullanmaları ürünün katma değerini artırmakta yerel ve ulusal ekonomiye ciddi katkılar sağlamaktadır. Nitekim çalışmada Coğrafi İşaretli Malatya Kayısısını üreten ve Malatya'da faaliyet gösteren işletmelerin markalama bariyerlerini ve algılarını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma ölçeği işletme ve yöneticilerin demografik özellikleri ile çevrimiçi uygulanmış veriler temin edilmiştir. Çalışmanın evreni içerisinde yer alan 59 fabrikanın 50 tanesine ulaşılmıştır. Veriler güvenilirliğin belirlenmesi için Cronbach Alfa Güvenilirlik testine tabi tutulmuştur. Akabinde verilerin kapsam ve yapı geçerliliği incelenmiştir. Veri setinin uygunluğu Kaiser- Mayer- Olkin (KMO) testi ile, açıklayıcı faktör analizine uygunluğu ise Barlett testi yapılarak belirlenmiştir. Otuzbeş maddeden oluşan ölçek dokuz faktör altında gruplandırılarak incelenmiş ve marka engelleri belirlenmiştir. Faktörlerin Kümülatif Açıklanan Varyansı 60,956 bulunmuştur. Faktörler ile demografik veriler arasındaki farklar Man Whitney U ve Kruskal-Wallis Testi ile belirlenmiştir. Sonuca göre demografik veriler ile faktörler arasında birçok fark bulunmuştur (p<0.05).
Geographical indications promote tourism by supporting economic development in rural development; It creates many added values by drawing attention to cultural, local and regional values. Branding makes products reliable in the eyes of end consumers. The brand concept, which provides superiority over unbranded products in the market, allows a company to be respected in the marketing network and expand into international markets. Geographically indicated products, whose features are registered with geographical boundaries, receive the European Union Geographical Indication and turn into products with high export potential, making countries stand out in international markets. In our country, Malatya Apricot was registered with the European Union Geographical Indication in 2014. At this point, the way businesses producing Malatya Apricot, which has a high export potential, approach branding and use the geographical indication emblem at the point of export increases the added value of the product and makes serious contributions to the local and national economy. As a matter of fact, the study aimed to determine the branding barriers and perceptions of businesses that produce Geographically Indicated Malatya Apricots and operate in Malatya. The research scale, demographic characteristics of businesses and managers, and online applied data were obtained. 50 of the 59 factories within the universe of the study were reached. The data were subjected to the Cronbach Alpha Reliability test to determine reliability. Subsequently, the content and structure validity of the data were examined. The suitability of the data set was determined by the Kaiser-Mayer-Olkin (KMO) test, and its suitability for explanatory factor analysis was determined by the Bartlett test. The scale, consisting of thirty-five items, was grouped under nine factors and examined and brand barriers were determined.. The Cumulative Explained Variance of the factors was found to be 60,956. Differences between factors and demographic data were determined by Man Whitney U and Kruskal-Wallis Test. According to the results, many differences were found between demographic data and factors (p <0.05).

Description

Keywords

İşletme, Kayısı, Marka, Markalaşma, Business Administration, Apricot, Brand, Branding

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

120