MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mardin’e Gelen Yerli Ziyaretçilerin Gastronomi Deneyimlerinin Demografik Özelliklere Göre İncelenmesi

dc.authorid 0000-0003-0309-3583
dc.authorid 0000-0002-0270-8673
dc.contributor.author Kodaş, Betül
dc.contributor.author Sekizkardeş, Mahmut
dc.contributor.other Department of Tourism Management / Turizm İşletmeciliği Bölümü
dc.date.accessioned 2023-02-22T12:52:13Z
dc.date.available 2023-02-22T12:52:13Z
dc.date.issued 2022
dc.department MAÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü en_US
dc.description.abstract Turistler bir destinasyona özgü yemekleri tatmak, mutfak kültürünü deneyimlemek, destinasyona özgü yemeklerin üretim aşamalarını görmek için turizm faaliyetlerine katılabilmektedir. Özellikle son yıllarda gastronomi turizmi destinasyonlar için popüler ve ilgi çekici bir turizm türü olarak öne çıkmaktadır. Gastronomi turizmi turistler için unutulmaz anı ve duygu yoğunluklu tatmin edici bir deneyim sunmayı amaçlayan ve bu yönüyle popüler bir turizm türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışma Mardin’e gelen yerli ziyaretçilerin gastronomi deneyimlerinin incelenmesi ve demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koyma amacı taşımaktadır. Çalışmada nicel yöntem tercih edilmiştir. Veriler Mardin’i ziyaret eden 250 yerli ziyaretçiye anket formu doldurtularak elde edilmiştir. Elde edilen verilere doğrulayıcı faktör analizi yapılarak ölçeğin yapı geçerliliği sağlanmaya çalışılmıştır. Yerli ziyaretçilerin gastronomi deneyimlerinin demografik özeliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını saptamak için t-testi ve ANOVA testleri yapılmıştır. Turistlerin gastronomi deneyimleri ile medeni durumları, yaşları, aylık kişisel gelirleri ile aralarında anlamlı ilişkiler tespit edilmiş iken cinsiyetleri ve eğitim durumları arasında ise anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir en_US
dc.description.abstract Tourists can participate in tourism activities to taste the specific dishes of a destination, to experience the culinary culture, and to see the production stages of the destination food. Especially in recent years, gastronomy tourism stands out as a popular and interesting type of tourism for destinations. Gastronomy tourism is a popular type of tourism that aims to provide the tourist with an unforgettable memory and emotionally satisfying experience. In this direction, this study aims to examine the gastronomic experiences of local visitors travelled to the Mardin and to reveal whether they differ according to demographic characteristics. Quantitative method was preferred in the study. The data were obtained by filling out a questionnaire form from 250 local visitors visiting Mardin. The construct validity of the scale was tried to be ensured by performing confirmatory factor analysis. T- test and ANOVA tests were conducted to determine whether the gastronomic experiences of local visitors differ according to their demographic characteristics. While significant relationships were found between the gastronomic experiences of the tourists and their marital status, age, monthly personal income, there was no significant relationship between their gender and educational status. en_US
dc.description.citation KODAŞ B, Sekizkardeş M (2022). Mardin’e Gelen Yerli Ziyaretçilerin Gastronomi Deneyimlerinin Demografik Özelliklere Göre İncelenmesi. , 2862 - 2880. 10.21325/jotags.2022.1120 en_US
dc.identifier.doi 10.21325/jotags.2022.1120
dc.identifier.endpage 2880 en_US
dc.identifier.startpage 2862 en_US
dc.identifier.trdizinid 1148154
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1148154/mardine-gelen-yerli-ziyaretcilerin-gastronomi-deneyimlerinin-demografik-ozelliklere-gore-incelenmesi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/3433
dc.indekslendigikaynak TR-Dizin en_US
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Journal of Tourism and Gastronomy Studies en_US
dc.relation.ispartof Journal of Tourism and Gastronomy Studies en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Gastronomi Deneyim, Turizm deneyimi, Gastronomi turizmi, Gastronomi deneyimi en_US
dc.subject Gastronomy Experience, Tourism experience, Gastronomy tourism, Gastronomy experience en_US
dc.title Mardin’e Gelen Yerli Ziyaretçilerin Gastronomi Deneyimlerinin Demografik Özelliklere Göre İncelenmesi en_US
dc.title.alternative Examination of Gastronomy Experiences of Domestic Visitors visiting the Mardin Based on Demographic Characteristics en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 8da04d7e-74bb-4122-8235-cef9d99b25fa
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 8da04d7e-74bb-4122-8235-cef9d99b25fa
relation.isOrgUnitOfPublication 8ed43942-fb43-4b18-b9a6-d4980c7d48e1
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 8ed43942-fb43-4b18-b9a6-d4980c7d48e1

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
document (42).pdf
Size:
611.18 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Full Text - Article

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: