MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Evaluation as time-dependent of pesticides applied in pre-harvest period of grown vegetables: removal of pesticide residues in the vegetables

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
İlk ve Acil Yardım Programının amacı; dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan acil tıp sistemi içerisinde hizmet verebilecek bilgi, beceri ve deneyimlerle donatılmış, ahlaki ve deontolojik değerlere uygun davranış sergileyen, gelişmeleri takip edebilen, çağdaş ve bilimsel düşünebilen meslek üyeleri yetiştirmek; hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, sağlık sorunlarını en iyi şekilde saptayıp çözebilecek yeterliliğe ulaşmış, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini profesyonelce verip, ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli merkezlere uygun koşullarda taşınmasını, yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek sağlık personeli yetiştirmektir. Ayrıca, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirleyen, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapan, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapan nitelikli tekniker yetiştirmektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Pesticide use has benefits such as increasing the quality and amount of food required to sustain the human population. However, its harmful effects on the environment and human health are of great concern. The aim of this study was to evaluate concentrations as timedependent of the pesticide and the removal of pesticide residues in vegetable samples with the aid of the QuEChERS 2007.01 procedure. The analytical method has been validated according to SANTE/12682/2019. Good linearity (2.5–100 ng/mL, R2 > 0.99) was observed, and the recovery yields ranged from 94.76% to 104.03%, repeatability (RSDr) ranged from 2.33% to 4.59% and reproducibility (RSDwR) ranged from 4.06% to 8.40%. LOD and LOQ values were determined to be 3.00 ng/g and 10.00 ng/g, respectively. The grown tomato, eggplant and cucumber samples were sprayed with drugs against pests and diseases. Imidacloprid in the grown tomato, cucumber and eggplant samples was determined to be 0.026, 0.186 and 0.096 mg/kg, respectively. Trifloxystrobin was determined to be 0.102, 0.129 and 0.063 mg/kg, respectively. It was determined that pesticide residue in vegetable samples decreases by washing and peeling but does not disappear completely. The peeling process was determined to be more effective than washing. The concentration of pesticide residues in the shell part was found to be hight than in the whole product. Thus, it is important to consume vegetables with their skin peeled and to consume the unpeeled ones by washing them with water at least.

Description

Keywords

Pesticide; tomato; eggplant; cucumber; LC-MS/MS; GC-MS/MS

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q3

Scopus Q

Source

International Journal of Environmental Analytical Chemistry

Volume

Issue

Start Page

1

End Page

28