MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

AFLATOXIN M-1 IN TRADITIONAL HOMEMADE YOGHURTS MARKETED IN SOUTHEASTERN TURKEY

No Thumbnail Available

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

PARLAR SCIENTIFIC PUBLICATIONS (P S P)

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Günümüzde, tüketiciler sağlıklı ve güvenli yiyecek-içecekler tüketmek istemekte, yine ülkemiz açısından çok önemli olan turizm sektöründe turist tercihlerinde tarihi ve kültürel miras ile çeşitli sanatsal ve kültürel aktivitelere doğru önemli bir eğilim görülmektedir. Bu eğilim kapsamında gastronomik değerlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretimi ve gastronomi turizmi faaliyetlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde, mevcut kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir işlevi üstlenmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefi ve yönetici olmaya aday, sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretebilen, yerel yeme-içme kültürünü yaşatan, mevcut değerleri ortaya çıkaran, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekleri sunabilecek gastronom ve yöneticiler yetiştirerek sektörde eksikliği hissedilen, nitelikli, eğitimli, lisan bilen eleman sayısının artmasına katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

This study was performed to determine the presence and levels of aflatoxin M-1 (AFM(1)) in yoghurt produced by traditional methods in small scale enterprises in Mardin and Sanliurfa provinces located in Southeastern Turkey and to evaluate the yoghurt in terms of food safety. A total of 90 yoghurt samples, 42 from Mardin and 48 from $anhurfa were collected from small-scale retailers and tested for AFM(1) by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). AFM(1) was detected in 34 (37.8 %) of 90 yoghurt samples at the levels ranging from 10 to 515 ng/kg. Five (11.9 %) samples (ranging from 10 to 515 ng/kg) from Mardin and 29 (60.4 %) samples (ranging from 10 to 101 ng/kg) from Sanliurfa were found to be contaminated with AFM(1). There was a statistically significant difference between the samples collected Mardin and Sanliurfa concerning the presence frequency of AFM(1) (p=0.000). The AFM(1) levels of 16 (17.8 %) positive yoghurt samples were higher than the legal limits. The results of this study have revealed that the traditionally produced homemade yoghurt is contaminated with AFM(1) and poses health risk for consumers.

Description

Keywords

Aflatoxin M-1, ELISA, milk product, traditional yoghurt, Turkey

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

FRESENIUS ENVIRONMENTAL BULLETIN

Volume

28

Issue

4

Start Page

2802

End Page

2806