Mardin’de Satışa Sunulan Geleneksel Fermente Sucukların Bazı Mikrobiyolojik ve Kimyasal Özellikleri

dc.contributor.author Gürbüz, Semra
dc.contributor.author Çelikel Güngör, Aslı
dc.contributor.other 11.01. Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
dc.contributor.other 11. Faculty of Tourism / Turizm Fakültesi
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2019-05-21T20:01:27Z
dc.date.available 2019-05-21T20:01:27Z
dc.date.issued 2018
dc.description.abstract Bu çalışma, Mardin ilinde küçük kasap dükkânlarında geleneksel yöntemle üretilerek satışa sunulan sucukların bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Mardin şehir merkezindeki kasaplardan satın alınan 32 adet sucuk örneği test materyali olarak kullanılmıştır. Mikrobiyolojik analizlerde 24 (%75) örnekte Staphylococcus- Micrococcus tespit edilmiştir. Toplam mezofilik aerob bakteri, koliform grubu, maya-küf ile Staphylococcus-Micrococcus sayılarının ortalaması sırasıyla 4.72x109 kob/g, 6.86x107 kob/g, 1.60 x107 kob/g and 7.10x104 kob/g olarak tespit edilmiştir. Kimyasal analizler sonucunda örneklerin nem, yağ, protein oranları ile pH seviyesi ise sırasıyla %36.95, %30.71, %19.53, 5.54 olarak saptanmıştır. Bu çalışmada elde edilen mikrobiyolojik analiz sonuçları diğer bazı araştırmacıların sonuçlarına göre daha yüksek bulunmuştur. Kimyasal analiz sonuçlarına göre, incelenen örneklerin %90.62’si rutubet/et proteini oranı, %93.75’i yağ/et proteini oranı, % 37.50’si rutubet içeriği ve %50’si pH değeri açısından Et ve Et Ürünleri Tebliğine ve/veya TS Türk Sucuğu Standardına uygun bulunmuştur. Standardize edilmemiş metot ile kontrolsüz koşullarda üretilen geleneksel fermente sucukların kalitesinin yükseltilmesi için işletmelerin çok iyi denetlenmesi ve iyi kalitede üretim konusunda bilinçlendirilmeleri önem taşımaktadır. en_US
dc.description.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpJME1EZzFOUT09/some-microbiological-and-chemical-properties-of-traditional-fermented-sausages-marketed-at-em-mardin-em-
dc.identifier.citation GÜRBÜZ S,GÜNGÖR A. Ç (2018). Mardin’de Satışa Sunulan Geleneksel Fermente Sucukların Bazı Mikrobiyolojik ve Kimyasal Özellikleri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(Özel Sayı), 28 - 32. en_US
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/608
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2018; Özel Sayı: 28-32 en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Mardin, Sucuk, Mikrobiyolojik kalite, Kimyasal kalite. en_US
dc.title Mardin’de Satışa Sunulan Geleneksel Fermente Sucukların Bazı Mikrobiyolojik ve Kimyasal Özellikleri en_US
dc.title.alternative Some Microbiological and Chemical Properties of Traditional Fermented Sausages Marketed at Mardin en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.institutional Gürbüz, Semra
gdc.author.institutional Çelikel Güngör, Aslı
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::journal::journal article
gdc.description.department MAÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü en_US
gdc.description.publicationcategory Kategorisiz en_US
gdc.identifier.trdizinid 324085
gdc.index.type TR-Dizin en_US
relation.isAuthorOfPublication d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63
relation.isAuthorOfPublication dda569fd-adad-4031-b12b-59538b73272d
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63
relation.isOrgUnitOfPublication 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e
relation.isOrgUnitOfPublication 46d347b2-ca6c-437b-a25c-534fb8c461ba
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Mardin’de Satışa Sunulan Geleneksel Fermente Sucukların Bazı ÖZET.pdf
Size:
703.25 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
http://veteriner.harran.edu.tr/assets/uploads/sites/53/files/2018-ozel-sayi-5-18122018.pdf

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: