MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Beşinci Düzey Liderliğin Kavramsal ve Uygulamalı İncelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Child Development / Çocuk Gelişimi Bölümü
Çocuk Gelişimi Bölümü; 0-18 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren, engeli olan, korunmaya muhtaç, çalışan, mülteci, suça itilmiş çocuklar ile hastanede yatan çocukların zihinsel, dil, motor, sosyal, duygusal gelişimlerini ve öz bakım becerilerini değerlendirebilen, tüm gelişim ve beceri alanlarını destekleme konusunda çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan Çocuk Gelişimci yetiştirmektedir. Bu programdan mezun olanlar çeşitli özel ve kamu kurumlarında Çocuk Gelişimcisi olarak görev yapmaktadırlar. Toplumun temelini oluşturan çocukların farklı alanlardaki gelişimlerini ortaya koymak ve her yönden desteklemek, ailelere ve eğitimcilere bu konuda rehberlik etmek, uygun eğitim programlarının oluşturulabilmesi açısından gerekli yönlendirmeleri yapmak ve toplumu bilinçlendirmek gibi önemli görevleri üstlenen Çocuk Gelişimciler; her yönden sağlıklı, başarılı bireylerden oluşan, çağdaş ve bilinçli bir toplum için önemli rol oynamaktadırlar. Aileye ve çocuğa ilişkin sorunların giderek artması ve çeşitlenmesi, Çocuk Gelişimi alanının önemini giderek daha fazla ortaya koymaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

Bu araştırmanın amacı Beşinci Düzey Liderliğin kavramsal açıdan incelemek ve devlet okullarındaki müdürlerin liderlik davranışlarını Beşinci Düzey Liderlik açısından araştırmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2022-2023 yılında Mardin ilinde, çeşitli branşlarda çalışan 26 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri altı soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Beşinci Düzey Liderliğin karakteristik özelliklerinden alçak gönüllülük ve empati kurmanın, öğretmenlerin istekli bir şekilde okula gitmelerine katkı sunduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmada Beşinci Düzey Liderler ile çalışan öğretmenlerin mutlu ve huzurlu bir şekilde işe gittikleri, mesleki öz yeterliklerine katkı sunulduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ulaşılan diğer sonuçlara göre okul müdürleri genel anlamda Beşinci Düzey Liderlik davranışlarından uzak bir profil sergilemektedirler. Öğretmenlerin görmek istedikleri müdür profili alçakgönüllü, bilgili, lisansüstü eğitim düzeyi olan, öğretmenleri anlamaya çalışan, kendini sürekli geliştiren, iletişime açık ve dış görünüşe önem veren bir yönetici olması yönündedir.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Volume

35

Issue

1

Start Page

35

End Page

50