MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Common and atypical otorhinolaryngological findings of Covid-19

Thumbnail Image

Date

2021

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Cukurova Medical Journal

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Nursing / Hemşirelik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, 1996 yılında Dicle Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuş olup, 2007 yılında kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 2019 yılında 30749 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi uyarınca Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak resmî gazetede yayımlanan Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu'nun Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne dönüştürülmesine yönelik karar ile Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulmuştur. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, bilimsel gelişmelere dayalı olarak toplumun sağlık gereksinimlerine yanıt vermek için, etik değerlere uygun, etkili iletişim sağlayan, problem çözme ve araştırma becerilerine sahip, değişim yaratabilen, insan haklarına saygılı lisans düzeyinde hemşire yetiştirmektedir. Bu bölümden mezun olan hemşireler büyük oranda hastanelerde hemşirelik yapmakla beraber farklı alanlarda çalışma imkanlarına da sahiplerdir.
Organizational Unit
Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, alanında eğitim ve araştırma yapmak amacıyla, 2018 yılında öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde bu eğitim 4 yıl sürmekte ve bölüm mezunlarına ‘Diyetisyen’ unvanı verilmektedir. Bölümün amacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesini, hastalıkların tedavisi açısından toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak, kişiyi ve toplum sağlığını merkez alan bir sorumluluk anlayışıyla yetişen insan gücü ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmayı esas almak ve tüm bunlarla ülkemizde toplumun sağlık düzeyinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

Purpose: Several atypical presentations of COVID-19 like anosmia, conjuctivitis, and gastrointestinal findings are seen in the literature. The purpose of this study was to investigate the common and atypical symptoms of COVID-19 among the patients admitted to the otorhinolaryngology (ENT) outpatient clinic. Materials and Methods: This case series was conducted with 49 patients who applied to hospital between April 1, 2020 and April 30, 2020. Common and atypical otolaryngological findings were recorded. Sociodemographic findings and blood parameters were also evaluated. Results: Of the patients, 59.18% were aged 40 and over, 46.94% were of the A blood group, 55.10% were male and 24.49% were smokers, 51.02% had a chronic disease. Among typical symptoms; fever (71.43%), a dry cough (46.94%), shortness of breath (42.86%) was seen. Diarrhea (48.98%), runny nose (51.02%), nasal congestion (42.85%), sore throat (22.44%), headaches (32.65%), 18.36% olfactory disorder, 26.53% gustatory disturbance were noted. Olfactory and gustatory disturbances are found to be related to good prognosis and mild clinical course. The difference between Hg and D–dimer levels of the female and male patients were found to be statistically significant. The D-dimer levels determined in the present study were higher than those reported in the literature. Conclusion: While COVID-19 present with common symptoms, sometimes atypical symptoms can be the only finding during initial application to the hospital. Olfactory and gustatory disturbances point to the effects of COVID-19 on neurons. Neuronal effects like olfactory and gustatory disturbances should be closely monitored in COVID-19 patients in long term.

Description

Keywords

COVID-19, Otorhinolaryngology, Olfactory disorder, taste disorder

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Cukurova Medical Journal

Volume

6

Issue

2

Start Page

780

End Page

788