MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Haçlı Kaynaklarında Türk Algısı

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Islamic History and Arts / İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in yaşadığı asırdan günümüze Müslümanların din, siyaset, toplum, ekonomi, bilim, edebiyat ve sanat vb. alanlarda yapmış oldukları faaliyetleri ve yaşanan olayları, akademik yöntemlerle ele almaya, bu tarihî birikimi objektif bir gözle değerlendirip günümüz insanına sunmaya gayret eden anabilim dallarından teşekkül etmektedir. Bu bölüme bağlı dersler sayesinde öğrencilerimizin, tarihsel ve kronolojik bakış açısını edinmeleri, mezkûr süreç içerisinde yaşanan olayları en doğru ve tutarlı bir şekilde tahlil edebilme yetisini kazanmaları, ayrıca İslam toplumunun edebiyat ve çeşitli sanat dallarına dair bilgi ve tecrübe edinmeleri hedeflenmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Haçlı seferleri tarihsel bağlamda Avrupa’nın Doğu İslam dünyasına düzenlediği ön kolanyal bir girişim olmanın yanında; bu girişimin fikri dayanak noktalarını da inşa eden bir süreçtir. Haçlı kaynak literatürünün oluşumunun temel amacı Haçlı seferlerinin sebep, süreç ve sonuçlarını Haçlı bakış açısıyla ele almaktır. Mevcut bakış açısıyla kaleme alınan ve çoğunluğu din adamlarının zihin dünyasından çıkmış Haçlı kronikleri dönemin Haçlılarını resmederken; Haçlıların düşmanlarını da aynı kararlılıkla resmetmiştir. Bu durum Haçlı kaynaklarında, ontolojik olarak var olma dürtüsüyle yapılmış ve epistemolojik bağlamda Haçlı külliyatına düşmanın kim olduğu düşüncesini yerleştirmiştir. Bu makalede Haçlı kaynaklarında Türklerin nasıl ve ne şekilde ele alındığı konusu incelenmiştir. Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasının uzun vadeli bir çıktısı olan Haçlı seferlerinin kaynak külliyatındaki Türk algısının korku üzerinden işlenip, akabinde tekfir ve İslam karşıtlığıyla derinleştirilmesi, Haçlı kimliğini ötekini resmetmesi üzerinden koyulaştırmıştır. Bu bakış açısı Avrupa literatüründe Türklerin algılanışı meselesine Türk düşmanlığı bağlamında da bir paradigma sunmuştur. Makalede kavram analizi yöntemi kullanılmış ve bu minvalde Türkleri tanımlayan kavramların Haçlı/Batılı aklındaki çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Gazi Türkiyat

Volume

Issue

35

Start Page

117

End Page

133