MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Geleneksel Diyarbakır Örgü Peynirinin Tekstürel Özellikleri ve Mikrobiyal Florasının Depolama Periyodu Boyunca Değişimi

dc.contributor.author Hatipoğlu, Abdulkerim
dc.contributor.author Hatipoğlu, Abdulkerim
dc.contributor.other Department of Nutrition and Dietetics/ Beslenme ve Diyetetik Bölümü
dc.date.accessioned 2025-02-15T19:40:05Z
dc.date.available 2025-02-15T19:40:05Z
dc.date.issued 2020
dc.department Artuklu University en_US
dc.department-temp HARRAN ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ en_US
dc.description.abstract Bu çalışmada, Karacadağ havzasında Diyarbakır Örgü peynirinin üretildiğiküçük ölçekli 8 adet süt işletmesinden 2013 yılında alınan toplam 32 adet peynirörneği, 6±1 °C’de 120 gün süreyle depolanmıştır. Depolama periyodu boyunca 30gün aralıkla peynirin tekstürel özellikleri ile mikrobiyal florasının değişimiaraştırılmıştır. Depolama periyodu boyunca Diyarbakır Örgü peynirinde sertlik(N), yapışkanlık (N.s), elastikiyet (cm), bağlayıcılık, sakızımsılık (N) veçiğnenebilirlik (mJ) değerlerinde önemli düzeyde azalma tespit edilmiştir(P<0.01). Başka bir ifadeyle, taze peynir sert ve elastik olmasına rağmen, olgunpeynirin ise yumuşadığı, elastikiyetinin azaldığı, yapışkan ve daha kolayçiğnenebilir olduğu sonucuna varılmıştır. Mikrobiyolojik veriler bağlamında, tazepeynirin tüketici sağlığı açısından ciddi enfeksiyonel risk oluşturduğu, ancak gıdagüvenliği ve tüketici sağlığı açısından depolama periyodunun 60. gününde riskinminimize olduğu ve tüketime sunulabileceği sonucuna varılmıştır. en_US
dc.identifier.citationcount 2
dc.identifier.doi 10.19113/sdufenbed.700363
dc.identifier.endpage 617 en_US
dc.identifier.issn 1300-7688
dc.identifier.issn 1308-6529
dc.identifier.issue 3 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 609 en_US
dc.identifier.trdizinid 443281
dc.identifier.uri https://doi.org/10.19113/sdufenbed.700363
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/443281/geleneksel-diyarbakir-orgu-peynirinin-teksturel-ozellikleri-ve-mikrobiyal-florasinin-depolama-periyodu-boyunca-degisimi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/6354
dc.identifier.volume 24 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme Ve Diyetetik en_US
dc.subject Mikrobiyoloji en_US
dc.subject Sağlık Bilimleri Ve Hizmetleri en_US
dc.subject Gıda Bilimi Ve Teknolojisi en_US
dc.title Geleneksel Diyarbakır Örgü Peynirinin Tekstürel Özellikleri ve Mikrobiyal Florasının Depolama Periyodu Boyunca Değişimi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isOrgUnitOfPublication cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery cbf35a4a-7e92-4e43-b898-3a77ba9a5cfd

Files