MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Geleneksel Diyarbakır Örgü Peynirinin Tekstürel Özellikleri ve Mikrobiyal Florasının Depolama Periyodu Boyunca Değişimi

dc.contributor.authorHatipoğlu, Abdulkerim
dc.contributor.authorHatipoğlu, Abdulkerim
dc.date.accessioned2025-02-15T19:40:05Z
dc.date.available2025-02-15T19:40:05Z
dc.date.issued2020
dc.departmentArtuklu Universityen_US
dc.department-tempHARRAN ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİen_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Karacadağ havzasında Diyarbakır Örgü peynirinin üretildiğiküçük ölçekli 8 adet süt işletmesinden 2013 yılında alınan toplam 32 adet peynirörneği, 6±1 °C’de 120 gün süreyle depolanmıştır. Depolama periyodu boyunca 30gün aralıkla peynirin tekstürel özellikleri ile mikrobiyal florasının değişimiaraştırılmıştır. Depolama periyodu boyunca Diyarbakır Örgü peynirinde sertlik(N), yapışkanlık (N.s), elastikiyet (cm), bağlayıcılık, sakızımsılık (N) veçiğnenebilirlik (mJ) değerlerinde önemli düzeyde azalma tespit edilmiştir(P<0.01). Başka bir ifadeyle, taze peynir sert ve elastik olmasına rağmen, olgunpeynirin ise yumuşadığı, elastikiyetinin azaldığı, yapışkan ve daha kolayçiğnenebilir olduğu sonucuna varılmıştır. Mikrobiyolojik veriler bağlamında, tazepeynirin tüketici sağlığı açısından ciddi enfeksiyonel risk oluşturduğu, ancak gıdagüvenliği ve tüketici sağlığı açısından depolama periyodunun 60. gününde riskinminimize olduğu ve tüketime sunulabileceği sonucuna varılmıştır.en_US
dc.identifier.citationcount2
dc.identifier.doi10.19113/sdufenbed.700363
dc.identifier.endpage617en_US
dc.identifier.issn1300-7688
dc.identifier.issn1308-6529
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.scopusqualityN/A
dc.identifier.startpage609en_US
dc.identifier.trdizinid443281
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.19113/sdufenbed.700363
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/443281/geleneksel-diyarbakir-orgu-peynirinin-teksturel-ozellikleri-ve-mikrobiyal-florasinin-depolama-periyodu-boyunca-degisimi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12514/6354
dc.identifier.volume24en_US
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofSüleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme Ve Diyetetiken_US
dc.subjectMikrobiyolojien_US
dc.subjectSağlık Bilimleri Ve Hizmetlerien_US
dc.subjectGıda Bilimi Ve Teknolojisien_US
dc.titleGeleneksel Diyarbakır Örgü Peynirinin Tekstürel Özellikleri ve Mikrobiyal Florasının Depolama Periyodu Boyunca Değişimien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery8adff579-2c37-4cc1-84b4-08e0f1b093e2

Files