MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Alternaria spp. causing postharvest decay on apple fruit in Nigde province, Turkey

Thumbnail Image

Date

2022

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
Tüm dünyada olduğu kadar ülkemiz tarımında da uygulanmakta olan bazı etmenler ( hormon uygulaması,kimyasal ilaç ya da organik olmayan gübre kullanımı vs.) sonucunda insanlar ,gıda hammaddelerinin basında gelen tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine değin daha bilinçli ve duyarlı olmaya yönelmişlerdir. Yüksekokulumuzun Organik Tarım programında öğretim süresi iki yıl olup 2011-2012 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının a)Çay Teknolojisi, b)Genel Ziraat , c)Makine (Tarım Meslek Lisesi), d) Makine (Tarım Teknolojisi), e)Peyzaj, f)Süs Bitkileri, g)Tarım , h)Tarım Teknolojisi, i)Ziraat alanlarından mezun olanlar ; Organik Tarım programına sınavsız yerleşmek için müracaat edebileceklerdir. Diğer lise mezunları ise YGS-6 puanıyla yerleşebilirler. Organik Tarım programı her sene 30 öğrencilik kontenjan ile öğretime devam edecek olup, teori ve pratiğe dayalı iki yıllık eğitim sonunda mezun olanlara “Organik Tarım Teknikeri “unvanı verilecektir. Mezun olan öğrencilerimiz isterlerse ,Dikey Geçiş Sınavına (DGS) katılarak basarili olmaları durumunda Lisans düzeyinde ( Ziraat Mühendisliği ) eğitimlerine devam etme şansına da sahiptirler. Kızıltepe Meslek Yüksekokulu binası ; Mardin- Artuklu İlçemiz sınırlarında olup, 2 katli bahçeli bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.İlçeler garajından sürekli olarak minibüs seferleri vardır.Öğlen yemeği ihtiyacı, fiş karşılığında yemekhaneden karşılanmaktadır. Organik Tarım Programında önlisans düzeyinde halen 11 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretim verilmektedir

Journal Issue

Events

Abstract

Postharvest rots caused by Alternaria spp. result from infections occurring in the apple orchard at or before harvest and these may remain quiescent during the growing phase and only result in decay during postharvest cold storage. Therefore, the objective of this study was to identify and characterize Alternaria spp. associated with apple black spot and/ or decay during cold storage in Nigde, Turkey. Isolates of Alternaria spp. were obtained from apple fruit (cvs Fuji, Golden Delicious, Granny Smith, Red Delicious, and Starking Delicious) with dark, dry, spongy lesions. The symptomatic fruits were sampled from 18 commercial cold storages in the Nigde Province, Turkey, during the 2020/21 storage period. Decayed fruits were transferred to the laboratory for isolation of the fungi from the lesions. In total, 75 Alternaria isolates were characterized morphologically and were differentiated into 5 phenotypic groups based on their colony morphology, and characteristics of their conidiophores and conidia. At least 5 representative isolates were randomly chosen from each group for the pathogenicity tests. All Alternaria spp. isolates caused round, dry, dark, spongy lesions on/in the inoculated fruits and re-isolates from the inoculated apples of each phenotypic groups were similar to the initial isolates of each group in morphological characteristics. Molecular characterization of isolates is in progress. Since mycotoxin produced by Alternaria spp. in fruits is of unavoidable risk to human health, special care should be given in regards to the need to reduce widespread postharvest losses caused by Alternaria spp. in the cold storages of Niğde, which is the most important apple producer province of the country.

Description

Keywords

Cold storage, fruit rot, Malus domestica, fungal disease

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

VI International Symposium on Post-harvest Pathology: Innovation and Advanced Technologies for Managing Postharvest Pathogens, International Society for Horticultural Science (ISHS)

Volume

Issue

Start Page

54

End Page