MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

The Architectural Features of Traditional Pavilions in Mardin - Southeastern Anatolia

Thumbnail Image

Date

2012

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

INTERNATIONAL JOURNAL of ACADEMIC RESEARCH

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

The historic city centre of Mardin, in southeastern Turkey, is recognised for its architectural and cultural richness. Scope of this study, the architectural features of 24 pavilions, located in the Bakirkiri and Zinnar Valleys, which lie 2–15 km away from the city centre of Mardin, were examined. In this study, pavilions are specifically defined as “individual summer houses in the countryside in open areas or among vineyards and orchards”. The traditional pavilions of Mardin, which reflect the prominent architectural features and social life of the period during which they were constructed, were used as summer residences and for the cultivation of crops. The results of the study reveal that the design of traditional Mardin pavilions successfully incorporated the element of water by taking topography and climatic data into consideration, that these structures contained a central iwan with a selsebil as the main element and that regional materials were used in their construction.

Description

Keywords

iwan, Mardin, pavilion, selsebil, traditional house.

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

INTERNATIONAL JOURNAL of ACADEMIC RESEARCH

Volume

Issue

Vol. 4. No. 3

Start Page

270

End Page

294