MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Aspir Tohumu (carthamus Tinctorius L.) ve Çörek Otu Tohumu (nigella Sativa L.) Soğuk Sıkım Yağlarının Fitokimyasal Özellikleri

dc.contributor.author Güngören, Muhammed
dc.contributor.author Emre, Mustafa Yunus
dc.contributor.other Department of Nursing / Hemşirelik Bölümü
dc.contributor.other Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
dc.date.accessioned 2025-02-15T19:43:43Z
dc.date.available 2025-02-15T19:43:43Z
dc.date.issued 2024
dc.department Artuklu University en_US
dc.department-temp MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ,MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ en_US
dc.description.abstract İçerdikleri yağ asitleri, fenolik maddeler ve uçucu bileşenler başta olmak üzere birçok özelliklerinden ötürü yemeklik yağlar lezzet ve sağlık açısından oldukça önemlidir. Bunlar arasında doymamış yağ asidi oranı yüksek bitkisel yağlar ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada doymuş yağ oranı düşük, doymamış yağ oranı yüksek, antioksidan özellikteki aspir ve çörek otu tohumları soğuk sıkım yağlarının kalite parametreleri, antioksidan özellikleri, yağ asidi kompozisyonu ve uçucu bileşenleri literatüre uygun yöntemlerle analiz edilerek karşılaştırılmıştır. Yağların peroksit değerleri 7.230.46-6.450.51 meq O2/kg yağ, serbest yağ asidi değerleri %3.750.11-7.110.50 oleik asit aralıklarında tespit edilmiştir. Aspir ve çörek otu tohumu yağlarının toplam fenolik bileşimleri sırasıyla 149.503.47-274.4715.04 mg gallik asit/kg yağ ve toplam antioksidan kapasiteleri sırasıyla 28.570.62-68.350.39 mg troloks/kg yağ olarak tespit edilmiştir. Linoleik asit (70.4580.70-56.3131.13) ve oleik asit (16.9720.17-24.7800.50) yüzdeleri toplamı 80’in üzerinde ölçülmüştür. Aspir tohumu yağında 11 aldehit, 4 terpen, 2 alkol, 1 keton, 5 asit-ester bulunan 27 uçucu bileşen; çörek otu tohumu yağında 6 aldehit, 14 terpen, 3 alkol, 1 keton, 5 asit-ester bulunan 38 uçucu bileşen tespit edilmiştir. Çörek otu tohumu yağının serbest asitlik değeri, karakteri dahilinde olmakla beraber, biraz yüksek bir değerde bulunmuştur. Buna karşılık daha iyi antioksidan özelliğe sahip olduğu görülmüştür. Her iki yağın yapısında, özelliklerini olumlu etkileyecek, kendine özgü uçucu bileşenleri yanında istenmeyecek duyusal etkilere sahip bazı asitler de bulunmaktadır. Elde edilen sonuçlar, her iki yağın da içeriğindeki doymamış yağ asidi kompozisyonu ve antioksidan özellikleri için tüketici tarafından tercih edilebilecek olduğunu göstermiştir. Bunun yanında, tüketiciye ulaşıncaya kadarki aşamaların iyileştirilmesiyle bu özelliklere çok daha olumlu nitelik kazandırılabilir. en_US
dc.identifier.citationcount 0
dc.identifier.doi 10.21597/jist.1501043
dc.identifier.endpage 1614 en_US
dc.identifier.issn 2146-0574
dc.identifier.issn 2536-4618
dc.identifier.issue 4 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 1602 en_US
dc.identifier.trdizinid 1284947
dc.identifier.uri https://doi.org/10.21597/jist.1501043
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1284947/aspir-tohumu-carthamus-tinctorius-l-ve-corek-otu-tohumu-nigella-sativa-l-soguk-sikim-yaglarinin-fitokimyasal-ozellikleri
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/6568
dc.identifier.volume 14 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Aspir Tohumu (carthamus Tinctorius L.) ve Çörek Otu Tohumu (nigella Sativa L.) Soğuk Sıkım Yağlarının Fitokimyasal Özellikleri en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
relation.isAuthorOfPublication 63aba39c-e837-46ab-b4ce-223dbd6e9444
relation.isAuthorOfPublication 5e9c8d41-9fb0-42a4-b1d1-b27592134995
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery 63aba39c-e837-46ab-b4ce-223dbd6e9444
relation.isOrgUnitOfPublication 1afe7739-9ea9-4c3b-af5c-fb0baee4f95c
relation.isOrgUnitOfPublication 256d1c0a-4c75-476b-b468-80c6b6a899f2
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 1afe7739-9ea9-4c3b-af5c-fb0baee4f95c

Files