Yarı kurak iklim şartlarında ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinde verim ve bazı kalite unsurlarının belirlenmesi
Loading...
Date
2023
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Bu araştırma, Mardin ili ve çevresinde yaygın olarak yetiştirilen 10 ekmeklik buğday
çeşidinin verim unsurları, tane verimi ve bazı kalite faktörlerinin ortaya konulması
amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Mardin-Kızıltepe koşullarında 2019-20 ve 2020-21
yetiştirme sezonlarında yağışa dayalı şartlarda Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre
3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Varyans analiz sonuçlarına göre; bitki boyu 83.7-
102.0 cm; başak uzunluğu 11.0-14.2 cm; başakta tane sayısı; yüz tane ağırlığı 30.5-38.8
g; biyolojik verim 582.5-644.1; hasat indeksi %30.1-38.9; hektolitre 72.2-80.4 kg/hl;
protein oranı %13.1-15.8 ve tane verimi 176.9-247.7 kg da-1 arasında değiştiği tespit
edilmiştir. Çeşitlerin incelen özellikleri bakımından önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır.
Tane verimi ve yüz tane ağırlığı bakımından en yüksek değerler Ceyhan-99 çeşidinde
elde edilirken, protein oranı ve hektolitre değerleri bakımından Dinç çeşidi üstün
çıkmıştır. Bu çalışmada Ceyhan 99, Pehlivan ve Sgittario çeşitleri tane verimi için Mardin
ili ve çevresine önerilebilir.
Description
ORCID
Keywords
Mardin, Ekmeklik buğday, Verim, Kalite
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Q2
Scopus Q
Source
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi
Volume
27
Issue
3
Start Page
316
End Page
324