II. Ürün Soya Çeşitlerinin [Glycine max (L.) Merrill] Farklı Yetişme Dönemlerinde Ölçülen Fizyolojik Parametreleri
Date
2021
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Farklı olgunlaşma grubunda yer alan 13 soya çeşidinin yer aldığı
çalışma, tesadüf blokları deneme desenine göre, üç tekrarlamalı
olarak 2019 yılında Şırnak ili İdil ilçesinde yürütülmüştür.
Çalışmada çiçeklenme başlangıcında (R1) ve tohum olum
döneminde (R5) ölçülen klorofil içeriği (SPAD), yaprak alanı
(YA), yaprak alan indeksi (YAİ) ve yaprak büyüme oranı (YBO)
özellikleri incelenmiştir. SPAD değeri R1’de 35.35-42.20 ve R5’de
42.33-36.5; YA özelliği R1’de172.33 cm2
-41.66 cm2
, R5’de198.66
cm2
-46 cm2
; YAI özelliği R1’de 2.46 cm2
/cm2
-1.14 cm2
/cm2
,
R5’de 6.75 cm2
/cm2
-3.34 cm2
/cm2
arasında değişim göstermiştir.
İncelenen fizyolojik ölçümler arasında YAI (R5) ile YBO arasında
(r=0.908) olumlu ve %0.1 düzeyinde ve YA (R1) ile YA (R5)
arasında (r = 0.544) olumlu ve %1 düzeyinde önemli ilişki olduğu
görülmüştür.
Description
ORCID
Keywords
SPAD, yaprak alan indeksi, yaprak alanı, çeşit, korelasyon
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi
Volume
5
Issue
1
Start Page
100
End Page
106