Verbascum Kotschyi Boiss. & Hohen. Kullanılarak Sentezlenen Çinko Oksit ve Selenyum Oksit Nanopartiküllerinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Karşılaştırılması
No Thumbnail Available
Date
2025
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Univ Rektorlugu
Open Access Color
OpenAIRE Downloads
OpenAIRE Views
Abstract
Son yıllarda nanopartiküllerin birbirinden farklı alanlarda kullanımı araştırılmaktadır. Bu çalışmalar içinde özellikle yeşil sentez ile doğa dostu ve sağlığa faydalı nanopartiküllerin sentezi oldukça ilgi çekmektedir. Aynı zamanda bu çalışmalar ile değeri ve pek çok özelliği bilinmeyen çok sayıda bitki türünün önemi de açığa çıkarılmaktadır. Bu nedenle bu bitki türlerinden biri olan ve üzerinde nanopartikül çalışmaları yapılmayan bir tür olan Verbascum kotschyi’den çinko oksit ve selenium nanopartiküller sentezleyip bu nanopartiküllerin antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Verbascum kotschyi’den sentezlenen nanopartiküllerin SEM, EDX, FTIR analizleri yapıldıktan sonra üç farklı yöntemle (DPPH, CUPRAC ve FRAP) in vitro antioksidan kapasiteleri belirlenmiştir. Ayrıca disk difüzyon yöntemi ile gram-pozitif, gram-negatif bakteriler ve mantar üzerine antimikrobiyal etkisi belirlenmiştir. Sonuç olarak Verbascum kotschyi’den sentezlenen çinko oksit nanaopartiküller selenyum nanopartiküllere kıyasla daha fazla antimikrobiyal özellik sergilemiştir. Ancak selenyum nanaopartiküller çinko oksit nanaopartiküllerden daha etkin antioksidan özellik sergilemiştir. Böylece Verbascum kotschyi’nin nanopartikül sentezi ile oluşturulabilecek ürünleri sayesinde farklı alanlarda kullanılabilecek özelliklere sahip olduğu tespit edildi.
Description
Keywords
Antimicrobial, Antioxidant, Green Synthesis, Selenium Nanoparticles, Verbascum Kotschyi
Turkish CoHE Thesis Center URL
Fields of Science
Citation
WoS Q
N/A
Scopus Q
N/A
Source
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
Volume
28
Issue
1
Start Page
9
End Page
19
Google Scholar™
