MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Tourism, automation and responsible consumption and production: a horizon 2050 paper

Loading...
Thumbnail Image

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Emerald Publishing

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Tourism Guidance / Turizm Rehberliği Bölümü
Öğrencilere belirli bir bölgenin veya ülkenin kültürel ve tarihi mirasını tanıma fırsatı sunduğundan, öğrencilerin tarihi yapıları, müzeleri, sanat eserlerini, gelenekleri ve diğer kültürel öğeleri daha iyi anlayan bireyler yetiştirmek. Öğrencilere turizm sektörü, turizm rehberliği veya seyahat işletmeciliği alanında başarılı bir kariyer yapabilmeleri için turizm endüstrisinin işleyişi, Türkiye’nin tarihi, kültürü ve coğrafyası, sürdürülebilirlik, etik ve diğer önemli konular hakkında beceri ve bilgiyi kazanmalarını sağlayacak nitelikte turist rehberleri yetiştirmek. Bu amaç doğrultusunda iyi derecede İngilizce ve orta düzeyde ikinci bir yabancı dili bilen; Türkiye’nin doğal, tarihi ve kültürel çekicilikleri hakkında bilgi sahibi; insan ilişkilerinde iyi iletişim becerilerinde yetenekli; olay ve olguları yorumlarken analitik düşünebilen; sorun çözme, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş; hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel sosyal değerlere sahip; liderlik ve temsil yeteneği olan; nitelikli turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

Purpose: By focusing on Sustainable Development Goal 12 (SDG 12) and tourism automation, this perspective paper aims to investigate how tourism and automation will work to create a world in which tourism has more sustainable production and consumption patterns. Design/methodology/approach: This perspective paper reviews the past developments of automation in tourism in the context of sustainable production and consumption patterns, the lessons learned from the COVID-19 pandemic and looks at the future of tourism and how automation will help it be more sustainable in terms of consumption and production patterns. Findings: The insights from this analysis suggest that automation technologies will play a major role in both the supply and demand sides of the tourism and hospitality industry, encouraging increased tourism sustainability. While automation technologies will have the greatest impact on the supply side in the near future, as such technologies will be used to minimise waste and energy usage, creating large gains for environmental protection, the technologies will also benefit responsible consumption. Big data and analytical technologies will work in ways to ensure that consumers are nudged into consumer practices that are increasingly sustainable. Originality/value: This perspective paper synthesises the literature on the subjects, namely, automation and SDG 12 in tourism, and points to important new future research agenda. This is one of the first papers in tourism to blend automation and SDG 12 literature to shed light on the use of automation in sustainable consumption and production in tourism. © 2024, Emerald Publishing Limited.

Description

Keywords

Automation, Sdg 12, Sustainable Consumption, Sustainable Production, Tourism

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q2

Scopus Q

Q1

Source

Tourism Review

Volume

80

Issue

1

Start Page

360

End Page

372