MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Adaptation of the Vicarious Resilience Scale To Turkish: a Validity and Reliability Study

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

American Psychological Association

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Psychology / Psikoloji Bölümü
Psikoloji bölümünün temel amacı, insan davranışlarını ve onları tetikleyen bilişsel, duygusal ve çevresel süreçleri anlamaya yönelik çağdaş psikoloji bilgilerini öğrencilere kazandırmak ve araştırma yoluyla o bilgilerin artmasına katkıda bulunmaktır. Ayrıca psikolojinin çeşitli dallarında, uygulamalı ve kuramsal alanlarda çalışmak üzere uzman yetiştirmek de temel amaçlar arasında yer alır. 20. Yüzyılda başlayıp 21. Yüzyılda devam eden modernleşme süreci içinde teknolojideki hızlı değişimler toplumsal ve ekonomik yapıyı değiştirmiş; dolayısıyla toplumu oluşturan bireylerin davranışlarında değişikliğe neden olmuştur. Ekonomik iniş ve çıkışlar, küreselleşmenin getiri ve götürüleri, yeni ve geleneksel değerlerin çatışması, işsizlik, yeni mesleklere yönelim, yaşanılan krizler ve kriz sonrası travmalar insanların bu değişken süreçlere uyumunu zorlaştırmaktadır. Günümüzde teknolojik gelişmelerin hızı, kısa dönemler arasında ciddi kuşak farklılıkları yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu farklılık içerisinde yetişen ve gelişim süreçleri önceki kuşaklardan farklı seyreden yeni neslin yetişmesi için ebeveyn ve öğretmen davranışlarının güncelleşme sorunu ile karşılaşılmaktadır. Aynı zamanda işverenin çalışanından ya da çalışanın işvereninden beklentileri farklı yapıya bürünmüştür. Tüm bu koşullar düşünüldüğünde bu hızlı değişim süreci içerisinde bireyin karşılaştığı sorunlarla tek başına baş etmesi yeterli olmamıştır. Psikoloji bilim dalı bu hızlı değişim sürecinde insanların ve toplumların yanında olmakta, onların döneme uyum gösterebilen bireyler ve toplumlar olabilme becerilerine ışık tutmaktadır. Klinik, gelişim, endüstri ve benzeri alanlarda yapılan psikolojik araştırmalar, insanın yeni ve hızla değişen toplumda karşılaştığı sorunların üstesinden gelmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Psikoloji alanında çalışan bireyler insanlara destek olabilecek çok hassas bir görev üstlenmişlerdir.

Journal Issue

Events

Abstract

Objective: The 27-item Vicarious Resilience Scale (VRS) is the first tool developed to measure vicarious resilience in mental health professionals working with trauma survivors. Given that the VRS measures the positive impact on therapists resulting from observing the healing process of trauma victims, it is especially significant to evaluate its validity and reliability in Turkish culture. This study aims to adapt the VRS to Turkish and examine its psychometric properties. Method: VRS was adapted and administered via electronic survey to 337 mental health professionals from around the globe working with survivors of severe traumas, such as earthquake survivors. The validity of the VRS was examined using different techniques: confirmatory factor analysis (CFA) and criterion-related validity. Results: CFA yielded seven factors that were consistent with the original form: changes in life goals and perspective, client-inspired hope, increased recognition of clients’ spirituality as a therapeutic resource, increased capacity for resourcefulness, increased self-awareness and self-care practices, increased consciousness of power and privilege relative to clients’ social location, and increased capacity for remaining present while listening to trauma narratives. The Cronbach’s α reliability of the VRS was found to be.95; it displayed positive correlations with posttraumatic growth, psychological resilience, and quality of life, indicating convergent validity. However, it had a negative correlation with depression, anxiety, and stress, indicating discriminant validity. Conclusion: The VRS is a valid and reliable measurement scale by professionals working with trauma survivors to aid the recognition and cultivation of vicarious resilience in Turkish mental health professionals. © 2025 American Psychological Association

Description

Keywords

Mental Health, Mental Health Professionals, Posttraumatic Growth, Quality Of Life, Vicarious Resilience

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q1

Scopus Q

Q1

Source

Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy

Volume

Issue

Start Page

End Page