Yiyecek-İçecek Çalışanlarının Serbest Zaman Tatmin Düzeyleri İle Serbest Zamanda Algılanan Özgürlüklerinin İncelenmesi

No Thumbnail Available

Date

2015

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Department
11.03. Department of Tourism Management / Turizm İşletmeciliği Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 2010 yılında kurulmuş ve 2011-2012 akademik yılından itibaren bünyesinde “Konaklama İşletmeciliği Bölümü” ile turizm alanında eğitim vermiştir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın teklif yazısı üzerine, 28/03/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30’uncu ve ek 158’inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 04/06/2018 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kapatılmasına ve aynı tarih ve kanun maddesi uyarınca “Turizm Fakültesi” kurulmasına karar verilmiştir. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü'nün, Turizm Fakültesi Konaklama İşletmeciliği Bölümü adının Turizm İşletmeciliği Bölümü olarak değiştirilmesi konusundaki teklifi 10/04/2018 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, mevcut öğrencilerin statülerinin korunması şartı ile söz konusu teklif uygun görülmüştür. 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında “Turizm İşletmeciliği” adı altında öğrenci alınacaktır.

Journal Issue

Abstract

Bu araştırmanın amacı, turizm sektöründe çalışan yiyecek-içecek personellerinin serbest zaman tatmin düzeyleri ile serbest zamanda özgürlük algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bunun yanı sıra katılımcıların yaşları ile serbest zaman tatmin düzeyleri ve serbest zamanda algıladıkları özgürlük düzeyleri arasında ilişkinin test edilmesidir. Cinsiyet ve medeni durumlarına göre katılımcıların serbest zaman tatmin ve algılanan özgürlük alt boyutlarına ilişkin puanlarını karşılaştırmak araştırmanın diğer amaçları arasındadır. Araştırmanın ana kütlesini Eskişehir’de çalışan yiyecek-içecek personelleri oluştururken çalışma grubunu ise 103 çalışandan oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan ölçekler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon testi uygulanmıştır. Katılımcıların serbest zaman tatmini ve algılanan özgürlük puanlarının bazı demografik (cinsiyet ve medeni durum) değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini test etmek için t-testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda serbest zaman tatmini ile algılanan özgürlük puanları ve bu alt boyutların karşılıklı ilişkilerinde pozitif ve orta düzeyde ilişki saptanmıştır. Katılımcıların yaşları ile ölçekler arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır. Katılımcıların medeni durumlarına göre herhangi bir fark bulunmazken cinsiyete göre serbest zaman tatmin boyutlarından yalnızca sosyal boyutunda ve algılanan özgürlük boyutlarından bilgi ve beceri boyutunda anlamlı farklılıklar bulunmuştur.

Description

Keywords

Serbest zaman tatmini, Serbest zamanda algılanan özgürlük, Eskişehir

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

Kodaş, D, Kodaş, B. ve Arıca, R. (2015). Yiyecek-İçecek Çalışanlarının Serbest Zaman Tatmin Düzeyleri ile Serbest Zamanda Algılanan Özgürlüklerinin İncelenmesi. 3.Rekreasyon Araştırmaları Kongresi. Eskişehir.

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

Page Views

2

checked on Oct 28, 2025

Downloads

30

checked on Oct 28, 2025

Google Scholar Logo
Google Scholar™

Sustainable Development Goals

SDG data is not available