Corporate Social Responsibility and Sustainable Tourism in Tourist Destinations: a Qualitative Case Study From Türkiye

No Thumbnail Available

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
11.03. Department of Tourism Management / Turizm İşletmeciliği Bölümü
Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 2010 yılında kurulmuş ve 2011-2012 akademik yılından itibaren bünyesinde “Konaklama İşletmeciliği Bölümü” ile turizm alanında eğitim vermiştir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın teklif yazısı üzerine, 28/03/1983 tarihli ve 2809 sayılı Kanunun ek 30’uncu ve ek 158’inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 04/06/2018 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kapatılmasına ve aynı tarih ve kanun maddesi uyarınca “Turizm Fakültesi” kurulmasına karar verilmiştir. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü'nün, Turizm Fakültesi Konaklama İşletmeciliği Bölümü adının Turizm İşletmeciliği Bölümü olarak değiştirilmesi konusundaki teklifi 10/04/2018 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun'un 2880 Sayılı Kanun'la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, mevcut öğrencilerin statülerinin korunması şartı ile söz konusu teklif uygun görülmüştür. 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında “Turizm İşletmeciliği” adı altında öğrenci alınacaktır.

Journal Issue

Abstract

This study investigated the critical success factors for T & uuml;rkiye's competitiveness in sustainable tourism practices. The study is based on data collected from face-to-face qualitative interviews with key tourism stakeholders in Antalya (n = 15) and Istanbul (n = 15), T & uuml;rkiye's most popular and most visited cities. A qualitative multiple-case study approach was employed as a research design, and content analysis was used to analyze the data using an abductive technique. The findings confirm that an all-inclusive system creates the main obstacle to achieving sustainable tourism and corporate social responsibility (CSR) in Antalya, with overtourism being a main sustainability challenge in Istanbul. Further, it was found that the dependency between tour operators and hotels hinders the development of alternative tourism, subsequently causing barriers to the sustainability of destinations. Moreover, technology was proposed as the most influential driver in integrating sustainable tourism, CSR, and awareness.

Description

AGBAY, Nurullah Cihan/0000-0001-9689-4608

Keywords

Sustainable Tourism, Corporate Social Responsibility, Stakeholders, Green Events, Antalya, Istanbul

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Q2

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

Web of Science™ Citations

1

checked on Sep 15, 2025

Page Views

1

checked on Sep 15, 2025

Google Scholar Logo
Google Scholar™
OpenAlex Logo
OpenAlex FWCI
0.0

Sustainable Development Goals

3

GOOD HEALTH AND WELL-BEING
GOOD HEALTH AND WELL-BEING Logo

4

QUALITY EDUCATION
QUALITY EDUCATION Logo

7

AFFORDABLE AND CLEAN ENERGY
AFFORDABLE AND CLEAN ENERGY Logo

8

DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH
DECENT WORK AND ECONOMIC GROWTH Logo

9

INDUSTRY, INNOVATION AND INFRASTRUCTURE
INDUSTRY, INNOVATION AND INFRASTRUCTURE Logo

11

SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES
SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES Logo

12

RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION
RESPONSIBLE CONSUMPTION AND PRODUCTION Logo

14

LIFE BELOW WATER
LIFE BELOW WATER Logo