MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Neoscytalidium Dimidiatum as a Postharvest Pathogen Affecting Solanaceous Vegetables

No Thumbnail Available

Date

2025

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Wiley

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
Tüm dünyada olduğu kadar ülkemiz tarımında da uygulanmakta olan bazı etmenler ( hormon uygulaması,kimyasal ilaç ya da organik olmayan gübre kullanımı vs.) sonucunda insanlar ,gıda hammaddelerinin basında gelen tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine değin daha bilinçli ve duyarlı olmaya yönelmişlerdir. Yüksekokulumuzun Organik Tarım programında öğretim süresi iki yıl olup 2011-2012 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının a)Çay Teknolojisi, b)Genel Ziraat , c)Makine (Tarım Meslek Lisesi), d) Makine (Tarım Teknolojisi), e)Peyzaj, f)Süs Bitkileri, g)Tarım , h)Tarım Teknolojisi, i)Ziraat alanlarından mezun olanlar ; Organik Tarım programına sınavsız yerleşmek için müracaat edebileceklerdir. Diğer lise mezunları ise YGS-6 puanıyla yerleşebilirler. Organik Tarım programı her sene 30 öğrencilik kontenjan ile öğretime devam edecek olup, teori ve pratiğe dayalı iki yıllık eğitim sonunda mezun olanlara “Organik Tarım Teknikeri “unvanı verilecektir. Mezun olan öğrencilerimiz isterlerse ,Dikey Geçiş Sınavına (DGS) katılarak basarili olmaları durumunda Lisans düzeyinde ( Ziraat Mühendisliği ) eğitimlerine devam etme şansına da sahiptirler. Kızıltepe Meslek Yüksekokulu binası ; Mardin- Artuklu İlçemiz sınırlarında olup, 2 katli bahçeli bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.İlçeler garajından sürekli olarak minibüs seferleri vardır.Öğlen yemeği ihtiyacı, fiş karşılığında yemekhaneden karşılanmaktadır. Organik Tarım Programında önlisans düzeyinde halen 11 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretim verilmektedir

Journal Issue

Events

Abstract

Neoscytalidium dimidiatum, a member of the Botryosphaeriaceae family, is an emerging global plant pathogen. Although recently reported on various hosts in T & uuml;rkiye, its impact on commercially available vegetables remained undocumented. This study provides the first report of N. dimidiatum causing postharvest decay in the eggplant (Solanum melongena L.), pepper (Capsicum annuum), potato (Solanum tuberosum), and tomato (Solanum lycopersicum) obtained from local Turkish markets in 2023. The pathogen was identified through morphological characterisation and molecular analysis targeting the internal transcribed spacer (ITS) region, translation elongation factor 1-alpha (tef1), and beta-tubulin (tub2) gene sequences. The pathogenicity of N. dimidiatum was confirmed through Koch's postulates at 28 degrees C, and its temperature-dependent effects were assessed on solanaceous vegetables. Disease progression, measured by the area under the disease progress curve (AUDPC), was strongly influenced by temperature. No disease was observed at 12 degrees C. At 18 degrees C, limited disease development occurred in the eggplant and potato. AUDPC values increased significantly at 25 degrees C, generally peaking at 30 degrees C, with some hosts showing similar levels of disease severity at 35 degrees C. These findings highlight the critical role of postharvest temperature control, particularly rapid cooling and cold storage, in minimising losses caused by N. dimidiatum. This is the first report of N. dimidiatum as a postharvest pathogen affecting the eggplant, pepper, tomato fruits, and potato tubers, and the first record of this pathogen on the eggplant and pepper globally, expanding its known host range and reinforcing its significance as an emerging threat to global agriculture.

Description

Keywords

Botryosphaeriaceae, Eggplant, Host Range, Pepper, Postharvest Rot

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

Q4

Source

Volume

173

Issue

3

Start Page

End Page