MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Investigation of structural performances of historical building elements made with local materials using the finite element method

Loading...
Thumbnail Image

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Tulpar Academic Publishing

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Architecture / Mimarlık Bölümü
Mayıs 2007 tarihinde 5662 Sayılı Kanun ile kurulan T.C. Mardin Artuklu Üniversitesi, binlerce yıllık köklü bir tarihe dayanan coğrafyada; içinde çeşitli dil, din ve kültürel zenginlikleri barındıran Mardin şehri ve çevresinin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunarak, Türkiye’de bulunan Üniversiteler ile Ortadoğu’daki üniversiteler arasında köprü oluşturmayı hedeflemektedir. Mimarlık Bölümü de üniversite ile aynı sene kurulmuş ve 2012 yılından 2023 yılı başına kadar Mardin eski kent merkezinde, on dokuzuncu yüzyılın son çeyreğinde inşa edilen ve 1996 yılına dek Mardin Hükümet Konağı olarak kullanılan yapıda; 2023 Bahar Dönemi ile birlikte Merkezi Kampüsteki Edebiyat Fakültesi Ek Binası'nda faaliyetini sürdürmektedir. Bölümümüz; hem akademik kadrosunun vizyonu hem de konumu ile Mardin’in özgün kentsel dokusundan ve sosyo-kültürel dinamiklerinden son derece yoğun bir biçimde beslenmektedir. Kuruluşundan bu yana yerel dinamiklerden beslenen ancak ulusal ve uluslararası alanda aktif yaratıcı, eleştirel ve yenilikçi bir eğitim anlayışı sürdürülmektedir.

Journal Issue

Events

Abstract

The structural performance of the materials used in historical buildings can be damaged, usually due to natural events or human-induced interference. Historical buildings in the Southeastern Anatolia Region were generally built with local materials such as stone and brick. This situation should be seen as a factor that may cause severe structural damage in buildings located on a regionally active fault line. Within the scope of the study, the materials used in the region were discussed, and a numerical model representing the behavior of the materials against an earthquake that could occur on the fault line was used. Stone, brick and concrete material definitions were made for the prototype of the arch form modeled with SAP2000, and time-history analyses were carried out separately for each material. Concrete material behaviors, frequently used in buildings constructed today, are also included in the analysis for comparison. As a result of the study, it has been observed that local materials do not have sufficient tensile strength against earthquakes compared to concrete material and that the structures may face the risk of collapse in case of seismic movements in the region. © 2024 by the Authors.

Description

Keywords

Anatolia, Concrete, Finite Element Analysis, Local Materials, Tension Stresses

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Challenge Journal of Concrete Research Letters

Volume

15

Issue

3

Start Page

101

End Page

111