Mardin’de Satılan Çiğ Sütlerin Bazı Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri

dc.contributor.author ÇELİKEL GÜNGÖR, Aslı
dc.contributor.author Gürbüz, Semra
dc.contributor.author AKIN, Musa Serdar
dc.contributor.author AKIN, Mutlu Buket
dc.contributor.author PALABIÇAK, Büşra
dc.contributor.other 11.01. Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
dc.contributor.other 11. Faculty of Tourism / Turizm Fakültesi
dc.contributor.other 01. Mardin Artuklu University / Mardin Artuklu Üniversitesi
dc.date.accessioned 2021-06-18T11:24:37Z
dc.date.available 2021-06-18T11:24:37Z
dc.date.issued 2020
dc.description.abstract Bu çalışmada Mardin’de satışa sunulan toplam 40 çiğ süt örneğinin bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri incelenmiştir. Süt örneklerinin pH değerinin ortalaması 6.56, titrasyon asitliğinin %0.191, yoğunluğunun 1.029 g ml-1, kurumadde miktarının %12.46, yağsız kurumadde miktarının %8.89, yağ miktarının %3.57, protein miktarının %3.07, kül miktarının %0.72, TAMB sayısının 6.62 log kob ml-1, koliform bakteri sayısının 4.98 log kob ml-1 ve küf-maya sayısının 4.87 log kob ml-1 olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada incelenen çiğ süt örneklerinde yapılan analizlerde örneklerin kalitelerinin yeterli düzeyde olmadığı, önemli bir kısmının (%95’inin) Türk Gıda Kodeksi Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ’ine uymadığı belirlenmiştir. en_US
dc.description.abstract In this study, some physicochemical and microbiological properties of 40 raw milk samples sold in Mardin were investigated. As the average of the milk samples examined pH value 6.56, titration acidity 0.191%, density 1.029 g ml-1, dry matter amount 12.46%, dry fat content 8.89%, fat amount 3.57%, protein amount 3.07%, ash amount 0.72%, the number of total aerob mesophilic bacteria was 6.62 log cfu ml-1, the number of coliform bacteria was 4.98 log cfu ml-1 and the number of mold-yeast was 4.87 log cfu ml-1. In the analysis of raw milk samples, it was determined that the quality of the samples was not sufficient and that a significant part (95%) did not comply with the Turkish Food Codex Communiqué on the Supply of Raw Milk. en_US
dc.identifier.citation GÜNGÖR A. Ç,GÜRBÜZ S,AKIN M. S,AKIN M. B,GÖNCÜ B (2020). Mardin’de Satılan Çiğ Sütlerin Bazı Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 9(1), 1 - 5. Doi: 10.31196/huvfd.643972 en_US
dc.identifier.doi 10.31196/huvfd.643972
dc.identifier.issn 2146-717X
dc.identifier.issn 2146-7188
dc.identifier.uri https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpjNE16VXlNZz09/some-physicochemical-and-microbiological-properties-of-raw-milk-sold-in-em-mardin-em-
dc.identifier.uri https://doi.org/10.31196/huvfd.643972
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12514/2557
dc.language.iso tr en_US
dc.publisher Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi en_US
dc.relation.ispartof Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Süt, Mikrobiyolojik özellik, Fizikokimyasal özellik. en_US
dc.subject Milk, Microbiological properties, Physicochemical properties. en_US
dc.title Mardin’de Satılan Çiğ Sütlerin Bazı Fizikokimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri en_US
dc.title.alternative Some Physicochemical and Microbiological Properties of Raw Milk Sold in Mardin en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication
gdc.author.id 0000-0003-0583-295X
gdc.author.id 0000-0002-7099-0308
gdc.author.id 0000-0001-7569-1983
gdc.author.id 0000-0001-8307- 8521
gdc.author.id 0000-0002-0983-8577
gdc.author.institutional Gürbüz, Semra
gdc.bip.impulseclass C5
gdc.bip.influenceclass C5
gdc.bip.popularityclass C4
gdc.coar.access open access
gdc.coar.type text::journal::journal article
gdc.description.department MAÜ, Fakülteler, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü en_US
gdc.description.endpage 5 en_US
gdc.description.issue 1 en_US
gdc.description.publicationcategory Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
gdc.description.startpage 1 en_US
gdc.description.volume 9 en_US
gdc.identifier.openalex W3037949043
gdc.identifier.trdizinid 378352
gdc.index.type TR-Dizin en_US
gdc.oaire.accesstype GOLD
gdc.oaire.diamondjournal false
gdc.oaire.impulse 3.0
gdc.oaire.influence 2.8120724E-9
gdc.oaire.isgreen true
gdc.oaire.keywords Veterinary Surgery
gdc.oaire.keywords Veteriner Cerrahi
gdc.oaire.keywords Süt;mikrobiyolojik özellik;Fizikokimyasal özellik
gdc.oaire.keywords Hayvansal Üretim (Diğer)
gdc.oaire.keywords Zootechny (Other)
gdc.oaire.keywords Milk, Microbiological properties, Physicochemical properties.
gdc.oaire.keywords Süt, Mikrobiyolojik özellik, Fizikokimyasal özellik.
gdc.oaire.popularity 4.625348E-9
gdc.oaire.publicfunded false
gdc.oaire.sciencefields 0404 agricultural biotechnology
gdc.oaire.sciencefields 0402 animal and dairy science
gdc.oaire.sciencefields 04 agricultural and veterinary sciences
gdc.openalex.fwci 0.68970358
gdc.openalex.normalizedpercentile 0.73
gdc.opencitations.count 3
gdc.plumx.crossrefcites 3
gdc.plumx.mendeley 7
relation.isAuthorOfPublication d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery d8905190-0443-4885-9a62-53bc33563a63
relation.isOrgUnitOfPublication 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e
relation.isOrgUnitOfPublication 46d347b2-ca6c-437b-a25c-534fb8c461ba
relation.isOrgUnitOfPublication 39ccb12e-5b2b-4b51-b989-14849cf90cae
relation.isOrgUnitOfPublication.latestForDiscovery 04104501-035d-41be-8cd7-b78a83f2c69e

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
729c3eb6-dd3a-4490-9900-26efb74cba9b.pdf
Size:
397.2 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Araştırma Makalesi

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.44 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: