MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Negotiation, Speed, Politics: Use of Digital Technologies in International Mediation

Thumbnail Image

Date

2024

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

İstanbul Üniversitesi

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Political Science and International Relations / Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
Siyaset Bilimi, sürekli değişim içinde olan dünyayı siyasî, toplumsal ve iktisadî açılardan kavramayı sağlayan bilimsel bir disiplindir. Bu disiplin, siyasî ve idarî konuların bilimsel çalışmasıyla ilgilenir ve genel iktidar ilişkilerinden bireyin gündelik hayatında görülen iktidar ilişkilerine dek uzanan geniş bir alanı bilimsel bir bakış açısıyla inceler. Uluslararası İlişkiler, Siyaset Biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen bir disiplindir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, İktisat (Uluslararası İktisat, Uluslararası Siyasî İktisat), Tarih (Siyasî Tarih), Hukuk (Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve özellikle Uluslararası Hukuk), Felsefe (Siyaset Felsefesi ve Etik), Sosyoloji, Psikoloji, Coğrafya ve Antropoloji gibi pek çok farklı disiplinden faydalanır. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 2014-2015 öğrenim döneminde ilk öğrencisinin eğitime başlamasıyla birlikte faaliyete geçti. 2020 itibariyle üçüncü dönem mezunlarını veren bölümümüzde ayrıca 2016’da Yüksek Lisans Programı açıldı. 2020 Güz dönemiyle birlikte yine Yüksek Lisans programına öğrenci alacak bölümümüzde ayrıca Doktora programının da açılması planlanmaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

Yeni dünya düzeninin (covid ve post-covid dönemler) süper hızlandırılmış (yüksek hızlı) yaşam deneyimleri ve zorlayıcı uygulamaları, uluslararası aktörlerin müzakere ve çatışma çözme becerilerini de etkilemiş ve değiştirmiştir. Günümüzde pandemi ve teknolojik gelişmelerle birlikte hızlanma birçok alanda zorunluluk haline gelmiştir. Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere birçok uluslararası arabulucu da Covid-19 pandemisinde mekanı ve zamanı delen dijital teknolojilerden büyük ölçüde yararlandı. Peki ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişimin yüksek hızda devam ettiği günümüz dünyasında müzakereler ve politikalar da bu hıza eşlik etmeli mi? Eğer öyleyse, hızlandırılmış ve sanallaştırılmış siyasi pratikler çatışma çözümünde nasıl ele alınmalıdır? Dijitalleşmenin uluslararası arabuluculuk üzerindeki etkisi nedir? Bu sorular etrafında şekillenecek olan bu makalede, dijitalleşme, hız(lanma), siyaset ve çatışma çözümü arasındaki ilişki, özellikle pandeminin en travmatik döneminde (Mart 2020-Mart 2021) farklı BM misyonlarının barış yapım pratiklerine ilişkin siyasi raporlarının içerik ve söylem analizi yardımıyla eleştirel bir şekilde tartışılmaktadır. Bu çalışmada siyaset ve müzakere, zamana ihtiyaç duyduğu için hız bariyerlerine sahip olması gerektiği ama yüksek hızlı toplumun gelişmelerinden ve alanından da soyutlanamayacağı için sanal alanı her an takip edip ihtiyaç duyulduğu anda dahil olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Misyonların rapor analizlerinin de gösterdiği üzere özellikle pandemide dijital teknolojilerin etkin kullanımı arabuluculukta hızlı bir dönüşüme (gelenekselden siber-arabuluculuğa) yol açmış ve çatışma çözümü faaliyetleri kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmişse de dijitalleşmenin tehlikeleri ortadan kalkmış değildir.

Description

Keywords

Siyasi Bilimler

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

N/A

Source

Siyasal: Journal of Political Sciences (Online)

Volume

33

Issue

1

Start Page

1

End Page

18