MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Determination of hydroxymethylfurfural in Turkish honeys, pekmez (grape molasses), and jam samples by high-performance liquid chromatography with diode array detection

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
İlk ve Acil Yardım Programının amacı; dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan acil tıp sistemi içerisinde hizmet verebilecek bilgi, beceri ve deneyimlerle donatılmış, ahlaki ve deontolojik değerlere uygun davranış sergileyen, gelişmeleri takip edebilen, çağdaş ve bilimsel düşünebilen meslek üyeleri yetiştirmek; hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, sağlık sorunlarını en iyi şekilde saptayıp çözebilecek yeterliliğe ulaşmış, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini profesyonelce verip, ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli merkezlere uygun koşullarda taşınmasını, yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek sağlık personeli yetiştirmektir. Ayrıca, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirleyen, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapan, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapan nitelikli tekniker yetiştirmektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Hydroxymethylfurfural (HMF) is a chemical contaminant that is not naturally present in carbohydrate-containing food samples. The HMF amounts were changed between 4.8 and 214.1 mg/kg in honey; between 7.8 and 204.0 mg/kg in pekmez (grape molasses); between 5.9 and 22.4 mg/kg in strawberry jam; between 6.0 and 65.4 mg/kg in apricot jam; and between 9.2 and 55.9 mg/kg in cherry found by HPLC. The linear calibration plot of HMF was ranged from 0.05 to 10.0 mu g/ml. The correlation coefficient was found to be 0.99997. LOD and LOQ values were found to be 12.0 and 40.0 ng/ml, respectively. According to the experimental results, HMF amounts of four honey samples, three pekmez (grape molasses) samples, one apricot jam, and one cherry jam for investigated samples were found to be higher than the permission amount of Turkish Food Codex. Novelty impact statement Based on experimental results in this study, if the honey is in a transparent package such as a glass, it should be stored in a dark environment. It would be healthier to prefer molasses produced by reliable brands at low temperatures under vacuum instead of molasses made with traditional methods in open boilers. Generally, since jams with high HMF amount have an overcooked or even burnt flavor, this is an extremely negative situation for consumers.

Description

Keywords

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q3

Scopus Q

Source

Journal of Food Processing and Preservation

Volume

46

Issue

4

Start Page

End Page