MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Mustafa İslamoğlu’nun Kur’an Surelerinin Kimliği İsimli Eserindeki Bazı Farklı Yorumların Kritiği

Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Basic Islamic Sciences / Temel İslam Bilimleri Bölümü
Temel İslam Bilimleri Bölümü, fakültemizin en geniş akademik birimidir. Bölüm çatısı altında bulunan anabilim dallarının temel amacı; on dört asrı aşkın İslam ilim ve kültür mirasını, İslam Dini’nin ana kaynaklarına dayanarak ve akademik bir anlayışla ele almak, çağın imkânlarından da faydalanarak günümüz insanının bu husustaki güncel dinî ihtiyaçlarına cevap vermek ve bu alanda topluma hizmet verebilecek insanlar yetiştirmektir. Temel İslam Bilimleri Bölümü’nde şu anabilim dalları bulunmaktadır: Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Kelâm ve İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Belagati, Kur’an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi. Temel İslam Bilimleri bölümünde tezli yüksek lisans programı bulunmakta ve her yıl ortalam 50 öğrenci alınmaktadır.

Journal Issue

Events

Abstract

İnsanlar, kutsal metinleri anlamaya çalışırlarken zaman zaman dinî söylem ve terminolojiyi, kendi çağlarının bilgi ve tecrübeleri ışığında gözden geçirme ihtiyacı hissederler. Ancak bu tür durumlarda kimi zaman, mantıksal deneyciliğin katı ve acımasız tehditlerine boyun eğmekten kurtulamazlar. Zaman geçtikçe birtakım bid’at ve hurafeleri de bünyesinde barındırabilen dinî anlayışların, asıl kaynaklar ışığında yeniden test edilmeleri gereği anlaşılır bir şeydir. Ancak mantıksal deneyciliği ve bilimsel diye dayatılan modernitenin varsayımlarını, değişik yöntemlerle asıl kaynakların yerine ikame etmek, kabul edilebilecek bir durum olmasa gerektir. Bu makalenin gayesi işte böyle bir çerçevede, Mustafa İslamoğlu’nun Kur’an Surelerinin Kimliği ismini taşıyan eserindeki birtakım görüşlerini ele alıp incelemektir.
While people try to understand sacred texts, they sometimes feel the need to re-examine religious discourse and terminology in the light of modern knowledge and experiences. In such cases, they sometimes cannot escape the rigorous and ruthless threats of logical empiricism. However, as time goes by, it is understandable that the religious insights which including some of bid’ahs and rituals need to be retested in the light of the original sources. However, it is not acceptable to substitute the original sources in place the logical empiricism and the scientific hypotheses of modernity with different methods. It is in this frame that Mustafa İslamoğlu’s views examination in his work titled “Kur’an Surelerinin Kimliği” is the main object of this article.

Description

Keywords

Kur’an Surelerinin Kimliği, çağdaş bilgi, mantıksal deneycilik, parçacı bakış, akıl, vahiy., Kur’an Surelerinin Kimliği, contemporary knowledge, logical experimentation, particle view, ıntellect, revelation

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

Volume

9

Issue

19

Start Page

79

End Page

116