MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Alternaria alternata causing inner black rot of lemon (Citrus limon) fruits in Turkey: Genetic diversity and characterisation

Thumbnail Image

Date

2023

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

ScienceDirect

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Organic Agriculture / Organik Tarım Bölümü
Tüm dünyada olduğu kadar ülkemiz tarımında da uygulanmakta olan bazı etmenler ( hormon uygulaması,kimyasal ilaç ya da organik olmayan gübre kullanımı vs.) sonucunda insanlar ,gıda hammaddelerinin basında gelen tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine değin daha bilinçli ve duyarlı olmaya yönelmişlerdir. Yüksekokulumuzun Organik Tarım programında öğretim süresi iki yıl olup 2011-2012 öğretim yılından itibaren eğitim verilmeye başlanmıştır. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının a)Çay Teknolojisi, b)Genel Ziraat , c)Makine (Tarım Meslek Lisesi), d) Makine (Tarım Teknolojisi), e)Peyzaj, f)Süs Bitkileri, g)Tarım , h)Tarım Teknolojisi, i)Ziraat alanlarından mezun olanlar ; Organik Tarım programına sınavsız yerleşmek için müracaat edebileceklerdir. Diğer lise mezunları ise YGS-6 puanıyla yerleşebilirler. Organik Tarım programı her sene 30 öğrencilik kontenjan ile öğretime devam edecek olup, teori ve pratiğe dayalı iki yıllık eğitim sonunda mezun olanlara “Organik Tarım Teknikeri “unvanı verilecektir. Mezun olan öğrencilerimiz isterlerse ,Dikey Geçiş Sınavına (DGS) katılarak basarili olmaları durumunda Lisans düzeyinde ( Ziraat Mühendisliği ) eğitimlerine devam etme şansına da sahiptirler. Kızıltepe Meslek Yüksekokulu binası ; Mardin- Artuklu İlçemiz sınırlarında olup, 2 katli bahçeli bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.İlçeler garajından sürekli olarak minibüs seferleri vardır.Öğlen yemeği ihtiyacı, fiş karşılığında yemekhaneden karşılanmaktadır. Organik Tarım Programında önlisans düzeyinde halen 11 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretim verilmektedir

Journal Issue

Events

Abstract

The market sales of symptomless lemons in 2020 revealed a persistent and severe internal black rot with browning of the membrane wall and juice sac. To investigate the causal agent, externally symptom-free lemons from Mediterranean locations were sampled from supermarkets, local markets, and bazaars in three southeastern Turkish provinces. Internal black rot symptoms were observed in 13.69% of the 1300 externally symptomless fruits, and Alternaria was isolated from 96.63% of those exhibiting these symptoms. Morphological analysis confirmed the identity of Alternaria alternata in 26 representative isolates collected from various markets and bazaars. To examine genetic diversity or polymorphisms, start codon targeted (SCoT) markers were used. Species identification was based on the sequences of translation elongation factor 1-alpha (TEF 1-α), RNA polymerase second largest subunit (RPB2), and glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase (GAPDH). SCoT 29 exhibited the highest amount of polymorphic amplicons, with 18 polymorphic bands scored when compared to the other six scoreable markers. The 26 representative isolates from various markets and bazaars were divided into four clades by SCoT 29. However, multilocus sequence analyses confirmed the identification of a single species, A. alternata. In terms of virulence and the impact of temperature on growth, representative isolates from four SCoT clusters were evaluated. Data suggests that SCoT markers can be used to evaluate virulence-based polymorphism in A. alternata; nonetheless, all clades showed comparable temperature responses, with 25 ◦C being the optimum. There was also no association between individual morphotypes and SCoT clade membership. Due to the lack of obvious signs on lemon fruits, producers, merchants, and consumers are unable to identify black rot, and the widespread presence of A. alternata in lemons may pose a significant risk that must be avoided at all costs.

Description

Keywords

Fresh fruit markets Lemon fruits Black rot SCoT markers TEF 1-α RPB2 GAPDH

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Physiological and Molecular Plant Pathology

Volume

125

Issue

Start Page

End Page