MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Nitrate and Nitrite Levels of Potable Water in Mardin, Turkey

Thumbnail Image

Date

2020

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Gastronomy and Culinary Arts / Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Günümüzde, tüketiciler sağlıklı ve güvenli yiyecek-içecekler tüketmek istemekte, yine ülkemiz açısından çok önemli olan turizm sektöründe turist tercihlerinde tarihi ve kültürel miras ile çeşitli sanatsal ve kültürel aktivitelere doğru önemli bir eğilim görülmektedir. Bu eğilim kapsamında gastronomik değerlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretimi ve gastronomi turizmi faaliyetlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinde, mevcut kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir işlevi üstlenmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefi ve yönetici olmaya aday, sağlıklı ve güvenli yiyecek içecek üretebilen, yerel yeme-içme kültürünü yaşatan, mevcut değerleri ortaya çıkaran, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekleri sunabilecek gastronom ve yöneticiler yetiştirerek sektörde eksikliği hissedilen, nitelikli, eğitimli, lisan bilen eleman sayısının artmasına katkı sağlamaktır.

Journal Issue

Events

Abstract

In this study, it was aimed to investigate the presence and levels of nitrate and nitrite in potable water in Mardin. A total of 118 water samples, collected from 64 taps, 41 wells and 13 water tanks within the city center and districts of Mardin, were used in this study. The nitrate and nitrite analyses were performed by spectrophotometric method. The mean value of nitrate levels was found as 2.55±3.58 ppm in 31 (26.27%) and nitrite as 0.032±0.091 ppm in 91 of 118 water samples. The mean values of nitrate and nitrite were 2.49±3.65 ppm and 0.033±0.072 ppm in taps; 2.00±3.09 ppm and 0.035±0.125 ppm in wells; 3.93±4.71 ppm and 0.018±0.017 ppm in tank water respectively. One (0.85%) of analyzed water samples had nitrite level (0.72 ppm) higher than maximum legal limit. There was no statistically significant difference between the samples taken from taps, wells and water tanks for presence of nitrate and nitrite.According to the results of the study, although a general risk was not determined in terms of nitrate and nitrite levels in the water in Mardin, it is thought that monitoring is important for the detection of individual contaminations.

Description

Keywords

Mardin, Nitrate, Nitrite, Water, Water Quality

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

7

Issue

4

Start Page

1026

End Page

1030