MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

Magnetic diatomite for pesticide removal from aqueous solution via hydrophobic interactions

Thumbnail Image

Date

2019

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Springer Link

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
İlk ve Acil Yardım Programının amacı; dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan acil tıp sistemi içerisinde hizmet verebilecek bilgi, beceri ve deneyimlerle donatılmış, ahlaki ve deontolojik değerlere uygun davranış sergileyen, gelişmeleri takip edebilen, çağdaş ve bilimsel düşünebilen meslek üyeleri yetiştirmek; hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, sağlık sorunlarını en iyi şekilde saptayıp çözebilecek yeterliliğe ulaşmış, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini profesyonelce verip, ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli merkezlere uygun koşullarda taşınmasını, yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek sağlık personeli yetiştirmektir. Ayrıca, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirleyen, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapan, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapan nitelikli tekniker yetiştirmektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Pesticides are highly hazardous chemicals for the environment and human health and their use in agriculture is constantly increasing. Although 1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-chlorophenyl) ethane 4,4′-DDT was banned at developed countries, it is still one of the most dangerous of chemical due to accumulation in the environment. It is known that the toxicity of DDT affects some enzyme systems biochemically. The main motivation of this study is to develop an effective adsorbate for the removal DDT, which was chosen as a model hydrophobic pesticide, out of aqueous systems. For this purpose, the bare diatomite particles were magnetically modified and a hydrophobic ligand attached to enhance its adsorptive and physio-chemical features. Under optimal conditions, a high adsorption capacity, around 120 mg/g with the hydrophobic and magnetic diatomite particles, modification of the diatomite particles reduced average pores diameter whereas surface area and total pore volume increased (around 15-folds). After five consecutive adsorption–desorption cycles, no significant decrease in adsorption capability was observed. The adsorption isotherms (Langmuir, Freundlich, and Flory–Huggins) applied to the data indicated that the adsorption process occurred via monolayer adsorption in an entropy-driven manner. The kinetic data also revealed the quick adsorption process without any diffusion limitations

Description

Keywords

Diatomite . Magnetite . Hydrophobic . Pesticide . DDT . Removal

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q2

Scopus Q

Source

Environmental Science and Pollution Research

Volume

26

Issue

Start Page

33631

End Page

33641