MAÜ GCRIS Standart veritabanının içerik oluşturulması ve kurulumu Research Ecosystems (https://www.researchecosystems.com) tarafından devam etmektedir. Bu süreçte gördüğünüz verilerde eksikler olabilir.
 

gamma-Fe2O3 magnetic nanoparticle functionalized with carboxylated multi walled carbon nanotube for magnetic solid phase extractions and determinations of Sudan dyes and Para Red in food samples

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

ELSEVIER SCI LTD

Open Access Color

OpenAIRE Downloads

OpenAIRE Views

Research Projects

Organizational Units

Organizational Unit
Department of Medical Services and Techniques / Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü
İlk ve Acil Yardım Programının amacı; dünyada ve ülkemizde gelişmekte olan acil tıp sistemi içerisinde hizmet verebilecek bilgi, beceri ve deneyimlerle donatılmış, ahlaki ve deontolojik değerlere uygun davranış sergileyen, gelişmeleri takip edebilen, çağdaş ve bilimsel düşünebilen meslek üyeleri yetiştirmek; hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde, sağlık sorunlarını en iyi şekilde saptayıp çözebilecek yeterliliğe ulaşmış, hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen; hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini profesyonelce verip, ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde gerekli merkezlere uygun koşullarda taşınmasını, yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek sağlık personeli yetiştirmektir. Ayrıca, dikkatli, soğukkanlı ve sorumluluk duygusu güçlü, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirleyen, hastanelerin acil servis bölümünde ilk yardım görevi yapan, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapan nitelikli tekniker yetiştirmektir.

Journal Issue

Events

Abstract

Hybrid nanostructures composed of gamma-Fe2O3 (maghemite) and carboxylated-multi walled carbon nanotube (cMWCNT) were used for the magnetic solid phase extractions and determination of Sudan I, II, III, IV, Para Red, Sudan Black B and Sudan Red 7B in chili products. High performance liquid chromatography (HPLC) was employed for the measurements. Limit of quantification (LOQ) values were found in the range 0.44-2.82 ng mL(-1) for analytes. The best extraction parameters were determined as pH 8.0, 40 mg of magnetic nanoparticle, 4.0 min of contact time, 0.3 mL desorption by acetonitrile. The samples were dissolved in acetone-dichloromethane-methanol (3: 2: 1, v/v/v) and diluted with acetonitrile-methanol (v/v; 80: 20) before the method was applied. Concentrations of Sudan dyes and Para Red were determined in four samples of chili powder from less than LOQ to 31.21 +/- 1.6 ng g(-1), two samples of chili tomato sauces (lower than LOQ) and two samples of ketchup (lower than LOQ).

Description

Keywords

Magnetic nanomaterial, Method development, Food control, Sudan dyes, Food analysis, Para Red

Turkish CoHE Thesis Center URL

Fields of Science

Citation

WoS Q

Q1

Scopus Q

Q1

Source

FOOD CHEMISTRY

Volume

242

Issue

Start Page

533

End Page

537